Pozrime sa na svet pohľadom Malého princa

Každý z nás počul o knižke Malý princ od Antoine de Saint-Exupéryho, aj keď ju nečítal. Píše sa v nej, okrem iného, aj o rozdielnosti pohľadu na svet medzi dospelým a dieťaťom. Niekto vidí na obrázku klobúk, iný slona vo veľhadovi. Pre niekoho sú dôležité peniaze, ktoré utŕži z toho, že vlastní hviezdy, pre iného kariéra. Ale pre Malého princa sú dôležité jeho ruža a ovečka.

Život prirodzene plynie. Z detí sa stávajú dospelí. Niekedy tak začnú aj rozmýšľať, inokedy si uschovajú kúsok dieťaťa v sebe. Nech už rozmýšľame akokoľvek, od Malého princa a jeho priateľov si môžeme zobrať mnoho ponaučení.

Krása neprichádza po ceste rovnej 

„Musím predsa strpieť dve či tri húsenice, ak chcem poznať motýle."  (A. de Saint-Exupéry)

Keď za niečím ideme, tak je to risk. Aj Malý princ riskuje, keď odchádza zo svojej planéty. Ale keby zostal, prišiel by o veľa zážitkov.

Aj konflikty od niekiaľ pochádzajú

„Reč je prameňom nedorozumení." (A. de Saint-Exupéry)

Hlavne kvôli slovám vznikajú hádky. Slová môžu ublížiť a vedia byť aj povrchné. Niekedy je dobré nájsť aj iné spôsoby ako vyjadriť, čo si myslíme alebo čo cítime. Človek s otvoreným srdcom ich pochopí.

Keď sa dni stávajú jednotvárne 

„Zvyk je niečo, čo odlišuje jeden deň od ostatných dní, jednu hodinu od ostatných hodín." (A. de Saint-Exupéry)

Deťom sa dni nezdajú rovnotvárne práve preto, že sa vždy na niečo tešia. A väčšinou sú to najmenšie drobnosti.

Kam sa podeli dobrí priatelia?

„Ľudia už nemajú čas, aby niečo spoznávali. Kupujú si u obchodníkov celkom nové veci. Ale pretože nejestvujú obchodníci, čo by predávali priateľov, ľudia už priateľov nemajú." (A. de Saint-Exupéry)

Popri problémoch často zabúdame, že existuje aj niečo dôležitejšie a tým sú priatelia. Ale nie takí, s ktorými udržiavame vzťahy len pre to, že sú pre nás prospešní a my sme prospešní pre nich. Slovom priateľ myslím skutočných priateľov, s ktorými chceme tráviť čas a berieme ich takých, akí sú... Bez podmienok a očakávaní.

Môj obľúbený citát

Dobre vidíme iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné." (A. de Saint-Exupéry). 

Nezáleží tak veľmi na tom, či je teplo a či zima, či sme chorí alebo zdraví, pokiaľ v ňom nájdeme to dôležité - láska a priatelia. Či už sa pozeráte na svet očami dospeláka, dieťaťa alebo dokonca Malého princa, určite ich nájdete.

 

Foto: novyclovek.sk