Sezóna na Slanickom ostrove umenia uprostred Oravskej priehrady je otvorená

Oravská galéria v Dolnom Kubíne zahájila včera už 46. sezónnu na Slanickom ostrove umenia uprostred Oravskej priehrady. Vychutnať si môžete okrúžnu vyhliadkovú plavbu po Oravskej priehrade obohatenú o prehliadku expozícií tradičného ľudového umenia na Slanickom ostrove umenia. To však nie je všetko. Na ostrove vás uchváti aj kostol z 18. storočia a dozviete sa i obciach, ktoré boli v roku 1953 zatopené vodami Oravskej priehrady. Jedna z týchto obcí bola dokonca domov prvého kodifikátora spisovnej slovenčiny.

Tri muchy jednou ranou. Počas plavby sa pokocháte krásou Oravskej priehrady dotvorenou pôsobivou panorámou okolitých hôr, ktorých dominantou je Babia Hora a oravská časť Západných Tatier – Roháčov. Na 30 minútovej zastávke na ostrove si prezriete expozície zbierok Oravskej galérie. Čaká tam na vás tradičné ľudové výtvarné umenie, ktoré tvorí typický prejav národnej kultúry. Drevené sošky sa na svojich pôvodných miestach zachovali len v obmedzenom počte, čo je dané vlastnosťami dreva, ktoré sa vystavené vonkajším podmienkam rýchlejšie ničí ako kameň. Z doteraz existujúcich dokumentov je možné zistiť, že na severnom Slovensku boli tri centrá drevorezby a to na Orave, Spiši a v okolí Prešova. Oravské sošky patria témou ku kultu Panny Márie. Tvorcovia týchto sošiek a mariánskych plastík, ktoré predstavujú predovšetkým Krista na kríži, Pannu Máriu, sv. Annu, sv. Jána Nepomuckého, sv. Floriána a Vendelína boli ľudoví umelci samoukovia, ktorí vyrezávali svoje malé diela v duchu miestnych rezbárskych tradícií, vedení svojou vlastnou predstavivosťou a zručnosťou. 

Budovanie Oravskej priehrady

Dozviete sa aj, ako Slanický ostrov umenia vznikol. Ešte pred menej ako 70 rokmi totižto ostrovom nebol a toto územie tvorili osady a obce. V tom období bola dominantná obec Slanica s vyvýšeninou s kostolom a kalváriou, ktorá je v súčasnosti ostrov uprostred priehrady v nadmorskej výške 609 m. 

Sezóna na Slanickom ostrove umenia uprostred Oravskej priehrady je otvorená

Kostol bol postavený v roku 1766 – 1769 ako kaplnka, v roku 1843 bol rozšírený a bola pristavaná zámočnícka kaplnka. Pred kostolom nájdete aj pomník Antona Bernoláka, prvého kodifikátora spisovnej slovenčiny. Pomník rodáka zo Slanice (3.10.1763 Slanica - 15.1.1813 Nové Zámky) bol sem premiestnený, pretože pôvodne stál v bývalej obci Slanica. Autorom bronzovej sochy z 2. polovice 30-tych rokov 20. storočia je český sochár František Machala.

Loď „OG SLANICA“

Výlet pre rodiny, mladších, starších, vhodný aj pre školské exkurzie. Loď „OG SLANICA“ premáva denne počas sezóny až do 29. septembra 2019. Vyráža z prístavu č. 2 – Slanická Osada (časť Námestovo) oproti Hotelu Slanica. V cene lodného lístka je aj prehliadka expozícií na ostrove.

 

Foto: www.lodslanica.sk