Slovenský (ne)futbal

Čo sa to deje s futbalom na Slovensku? Prečo nie je naša najvyššia súťaž atraktívna pre diváka?

​Slovenský futbal  už nie je to čo býval. Kluby z našej najvyššej sútaže už nemajú také silné meno v Európe, ako tomu bolo v minulosti. Kde sú tie časy, keď Slovan Bratislava v roku 1969  vo finále pohára víťazov zdolal slávnu FC Barcelona alebo Spartak Trnava v rovnakom roku dokráčal až do semifinále prestížnej Ligy Majstrov. Keď za reprezentáciu vo finále Majstrovstiev Európy 1976 nastúpilo šesť hráčov Slovanu. Teraz by sme v zostave, ktorá hrala na ME 2016 hľadali hráčov Slovanu veľmi ťažko. 

​Naposledy sa v Európskej Lige predstavil slovenský účastník v roku 2014/15. Tým účastníkom bol Slovan a jeho účinkovanie skončilo totálnym fiaskom, v šiestich zápasoch strelil iba jeden gól. Keď už sme spomenuli účinkovanie našich klubov v EL, tak sa pozrime na poslednú účasť slovenského klubu v Lige Majstrov. MŠK Žilina je posledným slovenským tímom, ktorý sa predstavil v LM a počínal si statočne. Zdá sa, že dobré časy má slovenský futbal už dávno za sebou.

Slovenská najvyššia liga láme negatívne rekordy v počte divákov. V minulosti na najväčšie slovenské derby Slovan vs Trnava bolo bezmála vypredané, no teraz by sa dali voľné lístky rozdávať. Prečo je tomu tak? Hráči nemajú záujem pôsobiť na Slovensku, tí čo vynikajú sa okamžite predajú do zahraničia a u nás ostávajú "béčkoví" hráči. Tým pádom si aj odpovedáme na otázku, prečo diváci nechodia na futbal. Fanúšik futbalu jednoducho nemá záujem pozerať sa na nezáživný futbal, ktorý ponúka naša najvyššia liga (česť výnimkám). Neustále predávanie šikovných hráčov a nakupovanie nie až tak šikovných hráčov, ako to robia na Slovensku, nemá žiadnu budúcnosť vo futbale. Niektoré kluby začali stavať na odchovancoch aj za cenu nie príliš dobrých výsledkov, ale postupne sa im to vyplatí. Slovenská mládež konečne zažíva úspešne obdobie. Naša reprezentácia do 21 rokov sa prebojovala na Majstrovstvá Európy, kde by mali byť čiernym koňom turnaja.

 

Foto: pravda.sk