Nemal problém vyhrať ani na požičanom bicykli od sestry. To je Peter Sagan

...alebo tiež tourminátor, cyklistický freestyler, profesionálny štípač zadkov a hviezda reklamy. Poďme si o tomto výnimočnom človeku  povedať niečo bližšie.

Peťo sa narodil 26. Januára 1990, v Žiline. Má troch súrodencov, sestru Danku a dvoch bratov Milana a Juraja, ktorý je tiež profesionálny cyklista. Študoval na športovom gymnáziu v Trenčíne, neskôr chodil na SOU stavebné v Žiline. Ako však vieme, nestal sa z neho ani hokejista, ani stavbár. Chvalabohu.

Cyklistike sa venoval od mala, či už cestnej, horskej alebo cyklokrosu. Už v  šestnástich rokoch porážal v juniorských súťažiach aj svojich starších súperov. Peťo nemal problém vyhrať preteky ani na starom sestrinom bicykli, ktorý si od nej požičal v prvom kole Slovenského pohára v horskej cyklistike.

V roku 2009 podpísal zmluvu s tímom Liquigas-Cannondale. Profesionálnu kariéru odštartoval na Tour Down Under ( séria UCI Pro Tour)  v Austrálii. Úspechy na seba nenechali dlho čakať a už na ďalších pretekoch Paris – Nice zaznamenal dve etapové víťazstvá, jedno druhé a jedno tretie miesto.

V roku 2011 vyhral preteky okolo Sardínie a okolo Poľska, na Vuelte zas zvíťazil v troch etapách. O rok neskôr premiérovo jazdil na Tour de France. Všetkých ohromil, pripísal si tri víťazstvá a získal zelené tričko. Odvtedy  chodil tourminátor najmä v zelenom. Bodovacie súťaže vyhrával aj na Tour of California, Tour de Suisse, Tour of Alberta či USA Pro Challenge.

V roku 2015 prestúpil do ruského tímu Tinkoff-Saxo. Aj keď sa mu na začiatku nedarilo, tento rok bol pre Petra mimoriadne úspešný. Vyhral Tour of California, štvrtýkrát po sebe si na Tour de France obliekol zelený dres a v septembri sa stal majstrom sveta v pretekoch s hromadným štartom.

Okrem toho, že je Peťo výborný cyklista, je to tiež veľký showman. Len málo ľudí dokáže s bicyklom také kúsky ako on. Odporúčame vám si ich pozrieť napríklad aj na tomto videu:

 

Foto: Facebook