Slovensko si na medailu musí ešte počkať. Kuzminovú zradila streľba, výborný výsledok P. Fialkovej

Veľká slovenská medailová nádej sa na štart svojej disciplíny postavila už v prvý deň po oficiálnom zahájení olympiády. Anastasia Kuzminová patrila v biatlonovom šprinte na 7,5 km k favoritkám na medailové umiestnenie.

Klasicky skvelá bežecká časť ju nesklamala ani v tomto prípade. To sa však nedá povedať o streľbe. Na prvej položke minula až dva terče, ale aj napriek tomu ešte stále mala nádej na medailové priečky. Na druhú streľbu prichádzala s pol minútovou stratou. Zostrelila prvé štyri terčíky, ale ten piaty, posledný, minula. Musela ísť na trestné kolo a stratila šance na medailu. Mierne ju môže tešiť aspoň fakt, že zo všetkých pretekárok mala najlepší beh. Druhá Nórka Eckhoffová bola o 12,7 sekundy pomalšia.

Skvelý výsledok dosiahla ďalšia slovenská reprezentantka Paulína Fialková. Na prvej streleckej položke netrafila len jeden terč a na tu druhú prichádzala dokonca s lepším časom ako Kuzminová. Zastrieľala čisto a zo strelnice vybehla na výbornom šiestom mieste. Keďže jej beh nebol na úrovni absolútnej špičky, tak namiesto posúvania sa vpred, padala vo výsledkovej listine hlbšie. So stratou 50,6 sekundy sa zaradila na výborné konečné 11. miesto. Kuzminová skončila so stratou 53,9 sekundy na víťazku Nemku Dahlmeierovú, ktorá zostrelila všetkých 10 terčov, na 13. priečke. Striebornú medailu získala Nórka Olsbuová a bronz putuje do Česka zásluhou Vítkovej.

Obe Slovenky tak postúpili do pondelňajšej stíhačky. 

Ivona Fialková po piatich chybách na strelnici obsadila 74. a Terézia Poliaková s totožnou streleckou bilanciou 83. priečku.

 

FOTO: instagram / nastja.kuzminova