Komentár: Čo musíme zlepšiť, aby sme prešli cez Američanov?

Slovenskí hokejisti prešli do osemfinálových bojov ako 10. tím po základných skupinách a stretnú sa so siedmym tímom po základnej časti. V Pjongčangu teda uvidíme reprízu skupinového súboja medzi Slovenskom a Spojenými štátmi americkými.

Naši chlapci si v zápasoch základných skupín určite hanbu neurobili, veď dokázali zdolať hviezdnych Rusov a problémy narobili aj Američanom. Sklamaním bola len záverečná prehra so Slovincami. Dokonca dostali pri rovnovážnom počte hráčov na ľade iba 2 góly. Defenzíva na čele s famóznymi brankármi fungovala na jednotku. My sme sa pozreli na to, prečo sme teda poslední a musíme hrať osemfinále? V čom sme zaostávali, a čo musíme pred vyraďovacími bojmi zmeniť?

Buly

Buly - štatistika, ktorej mnohí neprikladajú veľký význam. Ide však o veľmi dôležitý ukazovateľ. Jedným z našich základných problémov bola úspešnosť na buly. V útočnom pásme to bol dôvod, prečo sme často strácali výhodu a v obrannom pásme sme sa hlavne v prvých dvoch zápasoch dostávali pod veľký tlak. Ak chceme na tomto turnaji zamiešať karty, musí v tomto smere nastať zlepšenie. Úspech na vhadzovaniach nám môže priniesť veľkú výhodu v zápase proti Američanom oproti prvému zápasu s týmto súperom.

Chýba nám disciplína

Ak budeme hrať 5 na 5, dokážeme hrať viac ako vyrovnanú partiu naozaj s každým. Práve náš osemfinálový súper nám pri hre 5 na 5 nedokázal dať ani jeden gól, rovnako ani Slovinci. Problém je, že sme príliš často vylučovaní. V modernom hokeji rozhodujú maličkosti, medzi ktoré patria aj presilovky a oslabovky. Ak obmedzíme počet vylúčení na našej strane, tak šanca na postup vzrastie. Čaká nás ťažký zápas, ktorý môžu rozhodnúť práve presilovky. Dobrá disciplína bude určite jedným z hlavných predpokladov pre úspech.

Strelecká efektivita

Ako sme už spomínali, defenzíva nám funguje na jednotku. Dostať dva góly na zápas je v dnešnom hokeji naozaj málo. Naším problém je ale ofenzíva. Ak dáme priemerne len 2 góly na zápas, tak budeme len veľmi ťažko vyhrávať. Chýba nám strelec, ktorý by potiahol produktivitu v našom tíme. Keď chceme uspieť, mali by sme viac strieľať a ísť streleckému šťastiu naproti. Ak potvrdíme výkon v defenzíve zo základnej skupiny a nastane zlepšenie v ofenzíve, nemal by nám postup do štvrťfinále ujsť. Dokonca by sme aj v prípadnom súboji so susedným Českom mohli výrazne zamiešať postupovými kartami.

 

Foto: pyeongchang 2018