Odišla slovenská legenda svetového hokeja. Verejnosť si ju môže uctiť v Bratislave

Slovenský zväz ľadového hokeja a Sieň slávy SZĽH zriadili v sídle zväzu na Trnavskej ceste v Bratislave pietne miesto na pamiatku prvého Slováka v NHL Stana Mikitu, ktorý v utorok 7. augusta zomrel vo veku 78 rokov.

Súčasťou pietneho miesta je aj kondolenčná kniha, do ktorej môžu napísať odkaz, prejaviť sústrasť či vzdať úctu legendárnemu hokejistovi fanúšikovia, tréneri, hráči, funkcionári a podobne. Kondolenčná kniha bude umiestnená v sídle Slovenského zväzu ľadového hokeja do stredy 15. augusta 2018.

Slovensko aj svet prišli o obrovskú hokejovú osobnosť a človeka s veľkým srdcom. Určite nás to všetkých zarmútilo, ale na smútok nie je dôvod. Stan Mikita totiž zanechal nezmazateľnú stopu pri rozvoji hokeja vo svete, a tiež nezmazateľnú stopu v histórii slovenského hokeja a patrí mu za to veľká vďaka. ,Stosh´, ako ho všetci volali, bol vzorom pre mnohých našich mladých hokejistov. Veľa z nich si splnilo sen hrať v NHL len vďaka tomu, že nasledovali kroky tohto legendárneho hráča. Želám si, aby sa na odkaz Stana Mikitu nikdy nezabudlo a aby si z jeho gentlemanského prístupu k hokeju, ľuďom a životu brali príklad ešte mnohé generácie. Ostane navždy v našich srdciach,“ povedal o Stanovi Mikitovi prezident SZĽH Martin Kohút.

S hlbokým žiaľom a ľútosťou som prijal správu o odchode legendárneho hokejistu dobrého človeka, veľkého Slováka Stana Mikitu. Viac ako neuveriteľné štatistiky strelca Blackhawks v drese s číslom 21 i kapitána reprezentácie krajiny javorového lista, ma zaujal životný príbeh chudobného ale talentovaného chlapca Stanislava Guotha z Liptova do Kanady."

Nielen že sa nestratil „vo veľkom a cudzom svete“, dokázal vyrásť v osobnosť svetového mena. Svojim rozmerom športovca, životosprávou, gentlemanstvom no i huncútstvom a chlapským humorom je vhodným príkladom a pozoruhodným vzorom pre dnešných mladých slovenských hokejistov. V roku 1983 ho (ako prvého Slováka v histórii) uviedli do Hokejovej siene slávy v Toronte. Bolo pochopiteľné, že pri zriadení Siene slávy slovenského hokeja v novembri roku 2002 sme jeho fotografiu i dres inštalovali v expozícii na Bratislavskom hrade na prvý panel."

Spomínam si, ako mi ďalší rodák a Stanov súputník – najslávnejší hokejový novinár George Gross – odovzdal list s riadkami od „veľkého Mikitu“ s ospravedlnením, že sa pre zhoršený zdravotný stav nemôže zúčastniť osobne na inauguračnej slávnosti v Bratislave. A tak sme si vtedy spolu s ostatnými deviatimi laureátmi Siene slávy slovenského hokeja aj s jeho rodinou z Liptovského Mikuláša cez televíznu obrazovku zaspomínali a uctili túto legendu slovenského hokeja,“ povedal o legendárnom hokejistovi autor a projektmanažér Siene slávy slovenského hokeja Štefan Nižňanský a následne dodal.

Je dobré inšpirovať sa dobrými ľuďmi, nápadmi, myšlienkami... Pri smútočnej spomienke na jedného zo stovky najlepších hráčov sveta zišla mi dnes na um myšlienka a zrodilo sa želanie: ak Stanovi Mikitovi postavili v októbri 2011 v Chicagu pred arénou United Center sochu, verím že sa raz obdobnej pocty ujde aj Stankovi Guothovi pred zimným štadiónom na Liptove.“

Stan Mikita sa narodil 20. mája 1940. Celú kariéru strávil v klube Chicago Blackhawks. V profilige nastúpil na 1549 stretnutí, v ktorých strelil 600 gólov a pridal 1017 asistencií. V roku 1961 získal so svojim tímom Stanleyho pohár, šesťkrát hral vo výbere All Stars NHL (1962 – 64, 1966 – 68). Je tiež štvornásobný držiteľ trofeje Arta Rossa (1964, 1965, 1968 a 1969), dvakrát vyhral Hartovu trofej (1967 a 1968) a raz Patrickovu trofej (1976). Od roku 1983 je členom Siene slávy NHL, v roku 2002 ho uviedli aj do siene slávy Slovenského zväzu ľadového hokeja.

 

Foto, zdroj: hockeyslovakia.sk