Študent Ján Tarabus: Volejbalovým majstrom sa stal popri škole!

Iba 23-ročný mladík Ján Tarabus dokazuje, že štúdium na vysokej škole sa dá skombinovať aj so športom. Študent Právnickej fakulty Univerzity Komenského sa uprostred semestra stal víťazom Bratislavskej volejbalovej ligy. O svoje pocity po zisku cenného majstrovského titulu sa podelil v rozhovore pre Študentské noviny. 

S tímom VK Slávia Bratislava ste vyhrali Bratislavskú volejbalovú ligu. Aké sú vaše pocity?

Samozrejme, víťazstvo vždy veľmi teší. Je to krásna bodka za celou sezónou, ktorá sa dá už teraz hodnotiť ako veľmi úspešná. Určite ale nebude veľa priestoru na nejaké bujaré oslavy, keďže každý z chalanov už má svoje osobné povinnosti v podobe rodiny, práce alebo školy. Pocity sú ale krásne a víťazstvo veľmi chutí.

Vo finále ste veľkého rivala VK STU zdolali 3:0 a 3:1, výsledkovo to vyzerá na hladký priebeh série. Bola naozaj jednoduchá?

Žiadne finále nie je jednoduché. Súperove kvality boli nespochybniteľné a my sme sa museli v hlavách nastaviť na to, že to bude náročný dvojzápas. Jediné mínus v organizácii súťaže, ktoré malo určite vplyv aj na kvalitu finále, vidím v tom, že nám v druhom zápase stačilo vyhrať jeden set. Nám sa to podarilo hneď v tom úvodnom a zo zápasu sa do istej miery vytratil správny náboj. Finále by sa malo hrať na víťazstvá v zápasoch a nie v setoch. Z môjho pohľadu však bola kvalita zápasov aj tak veľmi vysoká a diváci si určite prišli na svoje.

V základnej časti ste s VK STU dvakrát prehrali a iba raz vyhrali. Kde hľadať príčinu, že zrazu sa vám proti tomuto súperovi začalo dariť?

Ako som už načrtol, Bratislavská volejbalová liga nemá charakter profesionálnej volejbalovej súťaže. Kvalita výkonu v každom zápase závisí od toho, kto sa reálne môže v daný večer zápasu zúčastniť. Aj nám sa počas sezóny stávalo, že sme tažko skladali tím na zápas, z dôvodu absencie viacerých hráčov. Z tohto pohľadu je teda veľmi ťažké hodnotiť jednotlivé zápasy počas sezóny. My sme sa však dokázali pred play-off zmobilizovať, chodili sme na tréningy v hojnom počte a na zápasoch sme mali vždy veľmi vyrovnanú zostavu. V tomto vidím najväčšiu príčinu toho, že sme celým play-off preleteli ako nôž maslom. Máme proste natrénované.

Študent Ján Tarabus: Volejbalovým majstrom sa stal popri škole!

Oba finálové tímy hrávajú na jednom ihrisku, takže výhodu domáceho prostredia nemal buď nikto alebo ju mali obaja. Ako ste to vnímali?

V telocvični na Ilkovičovej 3 hrávajú aj niektoré iné tímy z tejto súťaže. Počas celej sezóny sme tam teda odohrali veľké množstvo zápasov. To však platí aj pre nášho finálového súpera a nemyslím si, že by z niektorý z tímov mal v tomto smere určité zvýhodnenie. Podmienky mali oba tímy rovnaké.

Do play-off ste vstupovali z druhého miesta v tabuľke. Mali ste majstrovské ambície už vtedy?

Naše ciele sme si stanovili ešte pred sezónou a klamal by som, keby som povedal, že neboli najvyššie. Vedeli sme, že náš tím má kvalitu a za víťazstvom sme si išli postupne od zápasu k zápasu. Pred finále sme vedeli, že náš súper je veľmi skúsený, v každom športe však musíte ísť do zápasu s tým, že idete vyhrať. Inak nemôžete byť na konci úspešný.

VK STU ste z majstrovskej pozície zosadili po ôsmich rokoch. Chutí titul o to výnimočnejšie?

Áno, hegemónia STU trvala už nejakú tú sezónu. Myslím, že každý z nás si preto cení tento titul o to viac.

Ukončili ste teraz éru VK STU a začali éru Slávie?

Na túto otázku vám odpovedať neviem. Každá sezóna je jedinečná, úspech v budúcnosti bude závisieť od letných príchodov, resp. od toho, kto z hráčov sa rozhodne ukončiť pôsobenie v našom klube.

Študent Ján Tarabus: Volejbalovým majstrom sa stal popri škole!

Vy osobne ste už niekoľkokrát predtým vyhrali majstrovstvá Slovenska juniorov a kadetov. Teší prvý seniorský titul viac?

Titul v seniorskej súťaži je pre mňa nová, určite veľmi príjemná skúsenosť. Od mládežníckych čias sa však moja pozícia trochu zmenila. Vtedy som študoval na Športovom gymnáziu v Trenčíne a život som venoval najmä športu. Teraz som študentom Právnickej fakulty Univerzity Komenského a pracujem v advokátskej kancelárii. Preto je môj pohľad na niektoré veci odlišný. Určite však nechcem znevažovať titul v Bratislavskej volejbalovej lige, ten má veľkú hodnotu, najmä tu na Dunaji.

Už viete, kde strávite nasledujúcu sezónu?

Zatiaľ nie. Teraz je čas si od športu trochu oddýchnuť a užiť si titul. Sám neviem, čo prinesie zajtrajšok, preto som vo veľkých vyhláseniach veľmi opatrný. Ako sa jednotlivé veci vyvinú sa ukáže časom, pre mňa je najdôležitejšie žiť v prítomnom okamihu.

 

Foto: z archívu Jána Tarabusa