Stredoškoláci si budú môcť vyskúšať hlasovanie v simulovaných komunálnych voľbách

Študenti stredných škôl a gymnázií sa môžu opäť zapojiť do simulovaných Študentských volieb. Ich cieľom je zdvihnúť povedomie študentov o komunálnych voľbách a zvýšiť dôležitosť občianskej náuky na školách. 

Študentské voľby, ktoré simulujú komunálne voľby, budú trvať do 26. októbra 2018 na vopred zaregistrovaných školách po celom Slovensku. Po ich ukončení bude nasledovať sčítanie hlasov a zverejnenie výsledkov za jednotlivé kraje. Študentské voľby organizuje občianske združenie Pre stredoškolákov. 

Hlasmi prispejú stredoškoláci z vyše 70 škôl

Ako uvádza občianske združenie Pre stredoškolákov, do komunálnych Študentských volieb sa zapojí 75 škôl z každého z ôsmich krajov a tridsiatich deviatich miest. V najvyššom počte zapojených škôl dominuje Bratislavský a Banskobystrický samosprávny kraj s dvanástimi zaregistrovanými školami v každom kraji. Nasleduje Žilinský samosprávny kraj s desiatimi zaregistrovanými školami a Košický samosprávny kraj s deviatimi školami.

Podľa Martina Slosiarika, sociológa a riaditeľa prieskumnej agentúry Focus, sú výsledky predošlých Študentských volieb výsledkom toho, „v akom je asi stave náuka o spoločnosti, ako sa vychováva k pohľadu na spoločnosť, na demokraciu“

„Cieľom týchto volieb je vypočuť stredoškolákov a možno aj prelomiť tú štyridsaťročnú doktrínu apolitickej školy a ukázať, že politika je dôležitou súčasťou aj škôl v demokracii,“povedal Martin Kuštek, predseda Rady mládeže Bratislavského kraja a jeden z organizátorov Študentských volieb. Ďalej dodáva, že úlohou Študentských volieb je aj zvýšenie dôležitosti občianskej náuky na stredných školách.  

Tím Študentských volieb spracoval aj dáta, ktoré nie sú nikde inde dostupné, ani na stránkach Štatistického úradu Slovenskej Republiky. Napríklad, vyhotovili zoznam všetkých kandidátov na poslancov zo všetkých 39 mies a obcí, kde sídlia registrované školy. S použitím informácií o všetkých kandidátoch, tak ako boli oficiálne zverejnené mestami a obcami, boli vytvorené vlastné volebné lístky. Volebné lístky, ktoré vytvoril tím Študentských volieb sú takmer totožné s reálnymi volebnými lístkami používaných v komunálnych voľbách. Spracovaných bolo dohromady 5 331 kandidátov.

Nastali aj komplikácie

„Včera sa vyskytla poľutovaniahodná situácia. Doručenie volebných lístkov načas do troch škôl zlyhalo. Volebné lístky boli doručené kuriérom až po oficiálnom začatí študentských volieb na týchto troch školách. Bola zle zadaná objednávka času doručenia,“ ospravedlňoval sa tím Študentských volieb na svojej facebookovej stránke. 

Organizujú študenti pre študentov

Občianske združenie Pre stredoškolákov zdôrazňeju, že Študentské voľby sú striktne apolitický projekt, organizovaný študentmi pre študentov. Má za cieľ viesť dialóg o politickom dianí a vychovať informovaných, kriticky zmýšľajúcich mladých voličov, ktorým budúcnosť ich krajiny nie je ľahostajná.

 

Zdroj: OZ Pre Stredoškolákov

Foto: Facebook