Tretí raz Vlhová Shiffrinovú nezdolala, skončila na druhom mieste

Zdolať Američanku dvakrát po sebe je výnimočný výkon. Slovenská lyžiarka, plná sebavedomia, si trúfala zvíťaziť aj tretí raz v rade. Úlohu mala však o niečo ťažšiu. Druhý slalom tejto sezóny sa totižto konal na domácej pôde Shiffrinovej, v Killingtone.

Prvé kolo Vlhovej veľmi nevyšlo. Zlý úvod a chyba v polovici trate sa podpísali aj pod jej čas. Z prvých siedmich jazdkýň zašla tretí najhorší a obsadila tak piate miesto. Svoju suverenitu opäť ukázala Mikaela Shiffrinová. Tá išla neobvykle agresívne už v prvom kole. Hnaná vpred domácim publikom zašla bezchybne, ba priam dokonale. Pred druhou Holdenerovou mala náskok 89 stotín, nasledovala Schildová (+1,29), Hansdotterová (+1,40) a Vlhová (+1,45). Do straty dvoch sekúnd sa zmestila ešte Wikströmová (1,97).

Druhé kolo poznačilo zlé počasie. Silný vietor, ktorý chvíľu fúkal a potom zase nie, výrazne ovplyvnil preteky. Kým niektoré jazdkyne ledva videli pred seba, iné mali šťastie a vôbec im nefúkalo. Z prvých pätnástich štyri nedošli do cieľa. Z toho až tri Rakúšanky.

Na priebežne vedúcu Švajčiarku Feierabendovú mala Petra Vlhová pred štartom 83 stotinový náskok. V polovici trate viedla o 64 stotín, nemala ideálny začiatok. Tradične skvelou druhou polovicou jazdy však išla do vedenia a a do cieľa prišla s náskokom 1,06s a najlepším druhým kolom. Hansdotterová spravila obrovskú chybu v jednej z prvých bránok, dokázala ju ešte napraviť, no prišla ďalšia, ktorá ju stála lepšie umiestnenie, skončila na priebežnom treťom mieste.

Bernadette Schildovej začalo zhruba v polovici trate fúkať, spomalila a do cieľa prišla až za Petrou Vlhovou, ktorá tak už mala isté pódiové umiestnenie. Wendy Holdenerová mala na štarte pred Slovenkou 56 stotín k dobru, ihneď v úvode však chybovala a z pretekov vypadla. Vlhová sa pred poslednou finálnou jazdou Shiffrinovej posunula na druhú priečku. Tá začínala s náskokom až 1,45 sekundy. O víťazstvo by ju tak mohla pripraviť iba obrovská chyba. Tá neprišla, svoj náskok ešte navýšila a do cieľa prišla na prvom mieste o 1,64 sekundy skôr ako Petra Vlhová, ktorá tak obsadila konečné druhé miesto.

V celkovom hodnotení Svetového pohára sa Petra Vlhová posunula na druhú priečku.

FOTO: RTVS