Vianočné zvyky: Kapustnica, koláče, hokej

U každého sú vianočné zvyky odlišné. Jeden je však už dlhší čas u všetkých hokejových fanúšikov rovnaký. Majstrovstvá sveta hráčov do 20 rokov spríjemňujú sviatočné obdobie nadšencom hokeja a športu. Inak tomu nebude ani v tomto roku. Šampionát v americkom Buffale sa už začal, naši chlapci nastúpia na svoj prvý duel v noci zo stredy na štvrtok.

Ešte pred Vianocami odletela výprava na čele s Ernestom Bokrošom do Rochesteru, kde absolvovala dva prípravné zápasy. Oba zvládli naši reprezentanti úspešne. Bielorusov zdolali 4:1 a s Ruskom prehrali až po nájazdoch 2:3. „Bol som milo prekvapený z toho, ako sme začali prvú tretinu. Naozaj sme hrali veľmi dobre, koncentrovane a v systéme. Ak sme neboli lepší, tak minimálne vyrovnaným súperom. Šli sme do vedenia, čo chlapcom veľmi pomohlo. V druhej tretine nás už začali viac napádať, stále sme však hrali svoju hru. Pre mňa je potešujúci hlavne výkon, ktorí chlapci predviedli,“ zhodnotil stretnutie s Rusmi na hockeyslovakia.sk tréner Bokroš.

Po ňom mal neľahkú a neobľúbenú úlohu – musel z kádra vyradiť hráčov a oznámiť záverečnú nomináciu. Čierny Peter zostal v rukách obrancom Kmecovi a Leškovi a trojici útočníkov - Jaško, Vybiral, Marcinek.

Hráči neboli so svojimi rodinami na sviatky, no Vianoce oslávili aj tak. Tradične. „Snažili sme sa pre chlapcov pripraviť klasickú slovenskú štedrovečernú večeru. Bola kapustnica, ryba, zemiakový šalát, makovníky, oblátky, cesnak… Skrátka všetko čo k tomu patrí,“ povedal manažér tímu Roman Ulehla pre oficiálny web zväzu.

Pochvaľovali si aj hráči. „Všetci sa tu snažíme navzájom dobre vychádzať. Prvý rok bol ťažší, teraz je to jednoduchšie. Atmosféra je vynikajúca a trochu nahrádza rodinnú atmosféru doma, aj keď tá, samozrejme, chýba,“ skonštatoval pre SZĽH obranca Martin Bodák, ktorý je už na svojom druhom svetovom juniorskom šampionáte.

Slováci budú mať ostrý štart do turnaja. Ihneď na úvod (v štvrtok o jednej hodine ráno) vyzvú Kanaďanov. O necelých 24 hodín (piatok 2.00) odohrajú duel s domácim výberom USA, v sobotu o desiatej večer si zahrajú proti ďalšiemu favoritovi turnaja Fínsku a základnú skupinu uzatvoria novoročným, polnočným duelom s Dánskom. Buly sa vhodí v prvú sekundu nového roka.

Nominácia Slovenska:

Brankári: Roman Durný (MHk 32 Liptovský Mikuláš), Dávid Hrenák (St. Cloud State University/NCAA/USA), Jakub Kostelný (HK Dukla Trenčín)

Obrancovia: Martin Bodák (Kootenay Ice/WHL/Kan.), Martin Fehérváry (IK Oskarshamn/Švéd.), Samuel Fereta (HC Slovan Bratislava), Tomáš Hedera (HC Slovan Bratislava), Michal Ivan (Acadie-Bathurst Titan /QMJHL/Kan.), Marek Korenčík (Lulea HF/Švéd.), Dávid Matejovič (HK Nitra), Vojtech Zeleňák (Sparta Praha/ČR)

Útočníci: Samuel Buček (Chicago Steel/USHL/USA), Viliam Čacho (HK Dukla Trenčín), Miloš Kelemen (HKM Zvolen), Filip Krivošík (Lempäälän Kisay/Fín.), Peter Kundrík (HK Poprad), Adam Liška (Kitchener Rangers/OHL/Kan.), Miloš Roman (Vancouver Giants/OHL/Kan.), Adam Ružička (Sarnia Sting/OHL/Kan.), Erik Smolka (HK Dukla Trenčín), Samuel Solenský (Johnstown Tomahawks/NAHL/USA), Marián Studenič (Hamilton Bulldogs/OHL/Kan.), Alex Tamáši (HC '05 iClinic Banská Bystrica).

 

FOTO: hockeyslovakia.sk