Zimné olympijské hry 2018 v Pjongčangu sú oficiálne odštartované

Aj keď súťažiť v niektorých disciplínach sa začalo ešte pred oficiálnym zahájením ZOH, viacerí športoví fanúšikovia s nadšením čakali na slávnostný otvárací ceremoniál. Ten sa niesol v duchu spojenia, mieru a tradícií prepojených s pokrokom. 

„Vyhlasujem 23. zimné olympijské hry v Pjongčangu za oficiálne otvorené,“ zaznela z úst prezidenta Kórejskej republiky Mun Če-ina tradičná formulka, ktorá zahájila najprestížnejšie športové podujatie.

Južná Kórea už dvakrát neúspešne žiadala, aby sa dejiskom zimných olympijských hier stala práve ich krajina. „Pjongčang však vydržal a chce dnes preukázať olympiádu silnej kultúry, komunikačných technológii, ale hlavne olympiádu mieru. Len pred chvíľou celý svet sledoval a bol svedkom ďalšieho historického spoločného pochodovania juhokórejských a severokórejských športovcov pod spoločnou vlajkou Kórejského polostrova,“ povedal počas slávnostného ceremoniálu predseda organizačného kórejského výboru Lee Hee-Bon. Dodal, že obe krajiny polostrova sa stávajú jednotnou vďaka olympijským hrám. „Šport má nesmiernu silu v zbližovaní a spájaní ľudí. Prináša svetu harmóniu a mier bez toho, aby eskaloval konflikty.“

Najvýznamnejšiu úlohu, zapáliť olympijský oheň, dostala slávna krasokorčuliarka Kim Ju-na, ktorá je dvojnásobná medailistka z predchádzajúcich hier. Čaša, v ktorej tle oheň, je v tvare mesiaca. A práve mesiac je v Kórejskej republike symbolom prosperity.

Zimné olympijské hry 2018 v Pjongčangu sú oficiálne odštartované

Bez Kuzminovej

Na slávnostnom otváracom ceremoniály nesmeli chýbať ani naši športovci. Na čele výpravy niesla slovenská vlajku slalomárka Veronika Velez-Zuzulová, ktorá na ZOH štartuje už štvrtýkrát. Ceremoniálu sa nezúčastnila biatlonistka Anastasia Kuzminová, ktorá sa už pripravuje na zajtrajšie preteky v šprinte na 7,5 km.

Od zajtra začíname

Už zajtra zabojujú slovenskí športovci o svoje prvé úspechy pod olympijskými kruhmi. Ako prvých na ZOH uvidíme Jozefa Ninisa a Jakuba Šimoňáka v disciplíne sánkovanie. Po nich sa predstavia biatlonistky Ivona Fialková, Paulína Fialková, Anastasia Kuzminová, Alžbeta Majdišová a Terézia Poliakova v šprinte na 7,5 km. V nedeľu si môžete privstať na snoubordistku Klaudiu Medlovú a na obed poprajeme veľa šťastia sánkarom Jozefovi Ninisovi a Jakubovi Šimoňákovi, ale aj slovenským biatlonistom Šimonovi Bartkovi, Tomásovi Hasillovi, Matejovi Kazárovi, Martinovi Otčenášovi a Michalovi Šímovi.

Novinky na ZOH

V historicky prvých zimných olympijských hrách v Južnej Kórei zabojujú športovci o prvé priečky v 102 medailových disciplínach. Medzi nimi budú aj nové šúťaže ako napríklad súboj družstiev v zjazdovom lyžovaní, rýchlokorčuľovanie s masovým štartom alebo curling zmiešaných dvojíc.

Niečo na odľahčenie

Svojím outfitom sa určite odlíšil od ostatných vlajkonosič z Tongy Pita Taufatofua. Ten neprihliadal na mínusové teploty a vyšiel pred divákov polonahý. Nestalo sa to však po prvýkrát, s podobným odevom upútal pozornosť v auguste 2016 v Riu de Janeiro. My už len môžeme dúfať, že sa tento bláznivý počin nepodpíše pod vážne zdravotné následky, ale práve posilní reprezentanta v behu na lyžiach.

Zimné olympijské hry 2018 v Pjongčangu sú oficiálne odštartované

 

Foto: Facebook/Olympic, Instagram/jan_lasak, Instagram/pyeongchang2018