Prípravy na MS v ľadovom hokeji 2019 už finišujú 

Prvé buly majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji, ktoré sa budú konať v Bratislave a Košiciach, padne už o dva týždne. Zástupcovia hostiteľských miest finišujú s prípravami. 

Po vstupenkách na zápasy slovenského a českého tímu sa len tak zaprášilo. Voľné sú už len VIP miesta za 299€ a 499€. „Napriek tomu, že stretnutia slovenského a českého tímu sú momentálne nedostupné, stále sú v predaji ďalšie zaujímavé súboje. Veríme, že sa do oboch hál dostanú nielen skalní fanúšikovia, ale aj rodiny s deťmi a odnesú si zo šampionátu veľa neopakovateľných zážitkov,“ uviedol v stredu na tlačovej konferencii prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Martin Kohút. 

Fanúšikovia, ktorí si nestihli zohnať vstupenky si hokejovú atmosféru môžu vychutnať vo fanzónach v Bratislave pri Istropolise a v Košiciach v areáli Kulturparku. Súčasťou fanzóny budú aj stánky s občerstvením, sledovanie prenosov a hokejoví nadšenci môžu vyhrať i vstupenky na vybrané stretnutia. „Našou snahou nie je vytvoriť obyčajnú fanzónu. Chceme priniesť návštevníkom aj ďalšie zážitky,“ povedal Martin Kohút.

Obe arény si už prezrel organizačný výbor, v ktorých sa končí s úpravami, pripravuje sa zázemie pre tímy, hostí, médiá i fanúšikov. V Bratislave sa rekonštruujú podlahy, nainštalované je nové osvetlenie a tiež mantinely podľa požiadaviek IIHF. Mantinely v Košiciach vymenili už začiatkom februára. Na vonkajších stenách Steel arény pribudlo nové opláštenie vo farbách majstrovstiev sveta. Hlavným motívom vizuálu je hokejista, maskot Macejko a silueta košickej dominanty Dómu sv. Alžbety. „V Košiciach dolaďujeme osvetlenie i kvalitu ľadovej plochy, dopĺňa sa vybavenie kabín a finišuje sa so zázemím pre novinárov. V Bratislave je už pripravené akreditačné centrum, po dokončení výmeny mantinelov sa už mrazí ľad. Dokončujeme ešte výmenu gumených podláh a IT infraštruktúry,“ popisuje súčasné práce riaditeľ organizačného výboru 2019 IIHF majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji Igor Nemeček.

Prípravy na MS v ľadovom hokeji 2019 už finišujú 

Pripravené sú aj hotely pre hokejistov, členov výprav i predstaviteľov Medzinárodnej hokejovej federácie. Okrem samotného šampionátu čaká oficiálnych návštevníkov aj viacero sprievodných podujatí. „Počas majstrovstiev sveta sa uskutoční trénerské sympózium, kongres Medzinárodnej hokejovej federácie i uvedenie ďalších legiend vrátane Miroslava Šatana a Žigmunda Pálffyho do Siene slávy Medzinárodnej hokejovej federácie,“ dopĺňa informácie Igor Nemeček. 

Záchytné parkoviská a bezplatná MHD

Bratislava a Košice zažijú o štrnásť dní nápor tisícok hokejových fanúšikov, preto samosprávy oboch miest v spolupráci s organizačným výbor MS pripravili opatrenia, ktoré majú zabrániť zhusteniu osobnej dopravy v okolí štadiónov a v centrách. Situáciu majú zachrániť záchytné parkoviská v lokalitách na Tyršovom nábreží, v okolí bývalého futbalového štadióna v Dúbravke, na Zlatých pieskoch či na Technickej ulici.

Košice v spolupráci s obchodnými centrami a podnikateľmi na území mesta zriadili na príjazdoch z Prešova, Rožňavy a Milhosti sedem záchytných parkovísk, šesť bezplatných a jedno súkromné, strážené za úhradu, s kapacitou 1300 parkovacích miest.

Zo zastávok MHD v blízkosti záchytných parkovísk a oboch arén budú posilnené linky mestskej hromadnej dopravy. Všetci, ktorí využijú verejnú dopravu a preukážu sa platnou vstupenkou na zápas 2019 IIHF MS v ľadovom hokeji, budú mať v deň konania stretnutia MHD zadarmo. Rovnako ju budú môcť využiť aj všetci akreditovaní účastníci šampionátu. „Chcem sa poďakovať obom mestám, že poskytli MHD zadarmo pre majiteľov lístkov a držiteľov akreditácií. Vo svete je to bežná prax a tešíme sa, že mestá si ju osvojili. Pomôže to aj priechodnosti dopravných trás v oboch mestách,“ vysvetľuje Martin Kohút. 

Infopointy

Návštevníci hlavného mesta budú mať k dispozícii špeciálne mapy s vyznačeným štadiónom, fanzónou, najkrajšími pamiatkami v meste i záchytnými parkoviskami. Chýbať na nich nebudú ani základné informácie o samotnom šampionáte i meste. „Záujmom Bratislava Tourist Board je, aby sa návštevníci Bratislavy cítili komfortne a boli pre nich dostupné všetky potrebné informácie nielen o šampionáte, ale i o meste. Okrem webu visitbratislava.com/hokej, budú poskytovať informácie naše infopointy priamo na vstupných bránach do mesta. Dostupné budú na hlavnej železničnej a autobusovej stanici, na železničnej stanici v Petržalke, na letisku, v osobnom lodnom prístave i v pontónovom prístave Huma 6. Dve ďalšie sú v centre mesta a jedno bude priamo vo fanzóne,“ prezrádza Alžbeta Melicharová, predsedníčka predstavenstva BTB.

Infopointy nájdete aj v Košiciack, kde sa návštevníci dozvedia všetky dôležité informácie nielen o šampionáte, ale aj o pripravených atrakciách, zriadi pri vstupe do mesta na dôležitých dopravných uzloch – na letisku, pri železničnej i autobusovej stanici. Hokejoví fanúšikovia zažijú v Košiciach interaktívne divadlo s nadrozmernými bábkami, v jeden deň sa na Hlavnej ulici v Košiciach rozozvučí niekoľko flašinetov naraz, svetelnú inštaláciu pripravia organizátori Bielej noci a na svoje si prídu aj tí, ktorí majú radi pouličnú pantomímu.

 

Foto: Magistrát Bratislava