FIFA vyhlásila najlepších futbalistov za uplynulú sezónu

Medzinárodná futbalová federácia FIFA vyhlásila najlepších v tomto najpopulárnejšm športe. O hlavnú cenu, Futbalista roka, sa zviedol boj medzi Cristianom Ronaldom, Luka Modričom a Mohamedom Salahom.

Uspel chorvátsky stredopoliar v službách Realu Madrid, ktorý k triumfu v Lige majstrov pridal aj druhé miesto na svetovom šampionáte. Ukončil tak desaťročnú nadvládu dua Ronaldo – Messi. „Je to veľká česť a nádherný pocit. Nie je to však len moja zásluha, svoj podiel na mojom triumfe majú aj spoluhráči z Realu a Chorvátskej reprezentácie,“ povedal Luka Modrič na pódiu po prevzatí trofeje.

Odovzdávalo sa ešte niekoľko ďalších ocenení. Najlepším koučom sa stal Didier Deschamps. Lodivod aktuálnych majstrov sveta z Francúzska zdolal, rovnako ako vo finále MS, chorváta Zlatka Daliča a bývalého trénera Realu Madrid Zinedina Zidana.

Najlepší brankár vzišiel z trojice, ktorá pôsobí na britských ostrovoch. Thibaut Courtois z Chelsea, Hugo Lloris z Tottenhamu a Kasper Smeichel z Leicestru. Zaujímavé je, že ani jeden zo spomínaných nie je Angličan. Trofej si domov odviezol prvý menovaný. Belgický gólman Courtois.

V najlepšej jedenástke roka mal drvivé zastúpenie Real Madrid. Troch obrancov Raphaela Varaneho, Marcela a Sergia Ramosa doplnil Dani Alves z PSG. Do bránky zaradili Davida de Geu z Manchestru United. V strede poľa sú Luka Modrič z Madridu, N'Golo Kante a Eden Hazard z Chelsea. Najlepšiu zostavu uzatvára dvojica velikánov, Cristiano Ronaldo a Lionel Mesii, ktorých dopĺňa mladík z Paríža Kylian Mbappe.

Vyhlasovali aj ceny v ženskom futbale. Najlepšou hráčkou sa stala Brazílčanka Marta a Reynald Pedros z Olympique Lyon.

 

Foto: fifa.com