Šatan hodnotil prípravu a prezradil meno brankára, ktorý by nemal na OH chýbať

Generálny manažér slovenských hokejových reprezentácií Miroslav Šatan neskrýval na brífingu spokojnosť s výkonmi hráčov, ktorí sa predstavili na turnaji v Nórskom Hamare. „Tretí zápas proti domácim naozaj vyžadoval obrovské úsilie, ale chlapci to zvládli,“ Šatan zároveň ocenil, že hráči dodržiavali herný systém, ktorý zaviedol kanadský tréner Craig Ramsay. 

Priznal, že zo začiatku mali s realizačným tímom obavy, či budú mať dostatok času, aby s mužstvom mohli pracovať a aby ich herný systém naučili. „Príjemne nás prekvapilo, ako rýchlo si systém osvojili, samozrejme, nebolo to úplne perfektné, ale bolo to oveľa lepšie, ako sme čakali. Myslím, že to je tá správna cesta ako hrať moderný hokej a robiť tie isté veci, ktoré robia všetky ostatné úspešné hokejové mužstvá,“ dodal Šatan.

Príprava na Olympijské hry 2018

Do olympiády v Pjongčangu už Slováci neodohrajú žiaden prípravný zápas a turnaj MECA Hockey Game 2017 predstavoval pre realizačný tím poslednú možnosť, kde mohli vidieť hráčov priamo v akcii. „Z týchto troch zápasov a Nemeckého pohára máme základné údaje, ktoré budeme pri tvorbe olympijského mužstva využívať. Videli sme výkony všetkých hráčov, ktorých sme vidieť chceli,“ vysvetlil generálny manažér a doplnil, že z tejto skupiny hráčov sa bude vyberať olympijské mužstvo.

Laco vyzerá byť istý

Chválou Šatan nešetril ani na adresu brankára Jána Laca a o jeho pôsobení na olympiáde sa vyjadril bez zaváhania: „Ján Laco podal veľmi dobré výkony na Nemeckom pohári, boli sme s ním spokojní. Pokiaľ sa nezraní, tak by sme určite radi využili jeho služby pod piatimi kruhmi.“ Pozitívne sa podľa Šatana predstavili aj obrancovia Graňák, Baranka a Starosta. „Myslím, že sa o nich bude uvažovať,“ prezradil.

„Čo sa týka útočníkov, budeme sa snažiť zložiť taký mix hráčov, ktorí sú aj skúsení a zároveň sú aj lídrami v kabíne. Samozrejme, zapojíme aj mladých, ktorí majú veľa fyzických síl a ukorčuľujú aj tri zápasy za tri dni. Budeme chcieť skĺbiť skúsenosti s rýchlosťou a mladíckou energiou,“ uviedol generálny manažér. Doplnil, že po tomto turnaji majú asi na 80% jasnú predstavu, ako by malo vyzerať olympijské mužstvo. „Ešte nechávame čas, aby do toho prehovorili aj januárové výkony, pretože nomináciu budeme zostavovať okolo 15. - 20. januára. Dovtedy musí byť naša olympijská zostava definitívne uzavretá.“

Pochybenie Draveckého

Generálny manažér sa neubránil otázkam na margo pochybenia Vladimíra Draveckého, ktorý musel z tímu odísť pre porušenie životosprávy. Ten sa najskôr vyjadril, že bol len so spoluhráčom na večeri a vrátili sa neskoro. Miroslav Šatan na toto vyjadrenie reagoval a uviedol, že to nebol dôvod, prečo hráča vylúčili z tímu. Problém bol v tom, že ráno nebol v potrebnom fyzickom a psychickom stave na to, aby tréning absolvoval a aby mohol odohrať náročné zápasy.“

Vladimír Dravecký medzičasom uverejnil oficiálne stanovisko prostredníctvom klubového webu Oceláři Třinec. „Situácia, ku ktorej prišlo, ma veľmi mrzí. V osobnom živote prežívam náročnejšie obdobie, ale to ma neospravedlňuje. Chcel by som sa touto cestou ospravedlniť vedeniu Slovenského zväzu ľadového hokeja, spoluhráčom a taktiež fanúšikom. Zároveň chcem poprosiť médiá, aby rešpektovali moje súkromie a poskytli mi priestor k vyriešeniu komplikovanej životnej situácie. Verím, že sa budem môcť naplno venovať hokeju, sezóne v klube a v budúcnosti ešte zabojujem o reprezentačný dres,“ vysvetľuje Dravecký.