Utorok ako zo zlého sna, zlepšenie ku koncu. Sumarizujeme druhý olympijský týždeň

Začiatok týždňa nebol pre slovenských športovcov príliš prajný. Jeho prvé dni nám prinášali sklamanie, smútok a slzy, zlepšilo sa to až ku jeho koncu.
 

Pondelok

Druhá polovica zimných hier ponúkla druhú šancu na úspech pre snoubordistku Klaudiu Medlovú. Po dvoch pádoch v disciplíne slopestyle však prišiel rovnaký scenár aj v big air – dva pády a koniec v kvalifikácii. Mrzieť môže najmä druhý pokus, ktorý keby usmievavá Slovenka ustála, s určitosťou by sa prebojovala do finále.

Viac sa darilo krasokorčuliarskemu páru Lucie Myslivečková - Lukáš Csölley. V krátkom tanci obsadili s bodovým hodnotením 59.75, víťazi mali 83.67, predposlednú devätnástu postupovú priečku a prebojovali sa do finálových voľných tancov.

Utorok

Na tento deň by slovenský fanúšik najradšej zabudol. Najprv obsadila spomínaná krasokorčuliarska dvojica vo voľných tancoch posledné miesto. Následne sa na olympijskú ľadovú plochu postavili aj hokejisti.

V súboji o postup do štvrťfinále proti Spojeným štátom americkým sa im vôbec nedarilo. Prvú tretinu ustáli, ale v tej druhej posadili zbytočnými chybami a faulmi súpera na koňa. Prehrali ju 1:3 a v poslednom dejstve inkasovali ďalšie dva góly. Slovenskí hokejisti sa tak s turnajom rozlúčili pomerne skoro a obsadili na ňom predposledné jedenáste miesto. Za nimi skončila len Južná Kórea.

Celé to vyvrcholilo následnou zmiešanou biatlonovou štafetou. Začínala ju Paulína Fialková. Na prvej streľbe trafila len jeden terčík a musela tak ísť do štyroch trestných okruhov. Navyše si ich zle spočítala a urobila o jeden menej, za čo prišla dvojminútová penalizácia. Po druhej streľbe musela absolvovať jedno trestné kolo a Nasti Kuzminovej predávala štafetu v nelichotivej pozícii. Kuzminovú predbehli súperi o kolo, čo znamenalo, že Slovensko bolo stiahnuté z pretekov.

Streda

Ďalší olympijský deň priniesol Slovákom aspoň mierny dôvod na úsmev. Petra Vlhová síce vypadla zo zjazdu a Barbara Kantorová v ňom obsadila 29. miesto so stratou 6,77 sekundy, ale potešila krasokorčuliarka Nicole Rajičová. Rodáčka z New Yorku reprezentujúca Slovensko zašla výbornú jazdu. Trináste miesto a bodové hodnotenie 60.59 ju z krátkeho programu posunulo do piatkovej voľnej jazdy.

Štvrtok

V akcii bolo viacero slovenských športovcov. Najprv sa na štart slalomu postavila trojica – Adam Žampa, Andreas Žampa, Matej Falat. Z nich postúpil do druhého kola len prvý menovaný. Starší z bratskej dvojice obsadil konečné 24. miesto so stratou 3,28 sekundy. Andreas skončil na 35. priečke a Matej Falat preteky nedokončil.  

O pár hodín sa na olympijskej zjazdovke predstavila aj dvojica Petra Vlhová, Barbara Kantorová. V alpskej kombinácii, pozostávajúcej zo zjazdu a slalomu, sa predstavilo len 28 pretekárok. Vlhová figurovala po zjazde na 13. priečke so stratou 3,21 a Kantorová na 21. (+6,21 s). V slalome Petra Vlhová siahala na medailu. Napokon jej však druhý najrýchlejší čas stačil „len“ na 5. miesto (+ 2,09). Kantorová obsadila 18. miesto so stratou 9,04.

Blízko k cennému kovu bolo Slovensko aj v biatlonovej štafete žien. Paulína Fialková, Anastasia Kuzminová, Tereza Poliaková a Ivona Fialková vybojovali vynikajúce piate miesto. Skvelo zašla najmä Paulína Fialková, ktorá si tak napravila chuť z pokazenej zmiešanej štafety.

 

Pozornosť celého Slovenska sa bude ešte upriamovať na tímový paralelný slalom lyžiarov. V ňom Slovensko obhajuje striebro z majstrovstiev sveta. Prvé kolo sa začína v sobotu o 3.00 SEČ.

FOTO: pyeongchang2018