Vyberáme knihy, ktoré by ste si určite mali prečítať (1. časť)

Rok 2018 bol pre Slovensko zlomovým. Krajinou vo februári otriasla šokujúca správa o vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Kniha Umlčaní opisuje príbeh tejto dvojice a v žiadnej slovenskej domácnosti by nemala chýbať.

Autorom knihy je šéf investigatívcov z portálu aktuality.sk Marek Vagovič a jeho spolupracovníci, aj keď by bol celý kolektív najradšej, keby kniha nikdy nemusela vzniknúť. Názov Umlčaní symbolizuje tragický osud Jána a Martiny, ktorí zomreli rukou nájomného vraha. Ján Kuciak bol mladým investigatívnym novinárom a vysokoškolským učiteľom, ktorý šliapal na otlaky politickým špičkám Slovenska, odhaľoval ich prešľapy a bojoval za spravodlivú a slušnú krajinu. Jeho snúbenica Martina Kušnírová bola vyštudovaná a talentovaná archeologička s obrovským zmyslom pre spravodlivosť. 

V diele Umlčaní Marek Vagovič a jeho spolupracovníci na 304 stranách predstavujú životy chladnokrvne zavraždenej dvojice už od narodenia. Cez výpovede rodičov, súrodencov, priateľov a kolegov sa čitatelia zoznámia s príbehmi výnimočných ľudí a s ich zážitkami na ceste krátkym životom. Kniha ponúka autentický náhľad na miesta, kde Ján a Martina vyrastali, kde študovali a napokon aj na miesto, na ktorom ich životy predčasne vyhasli. Venuje sa tiež ich pracovným úspechom a popisuje najvýznamnejšie kauzy, ktoré Ján Kuciak ako novinár priniesol. 

Aj keď sú Umlčaní smutným príbehom nespravodlivosti, čitateľovi majú čo ponúknuť. Sú pohľadom na to, ako Slovensko v roku 2018 vyzeralo. Sú možnosťou na zamyslenie sa, v akej krajine žijeme, alebo v akej krajine by sme chceli žiť. Sú smutným obrazom toho, kam sme sa dostali a zároveň veľkým varovaním, aby sme ako spoločnosť začali konať a začali sa zaujímať o dianie okolo. Obete sú totiž príliš vysoké na to, aby sme nad februárom 2018 iba mávli rukou. 

Komu knihu odporúčame?

Každému. Každému, kto vníma dianie v spoločnosti, pretože vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa nepriamo dotkla všetkých Slovákov, ktorým ich osud a osud ich blízkych nie je ľahostajný. Kniha je vhodná pre chlapcov i dievčatá od stredných škôl až po domovy dôchodcov. 

 

Foto: Veronika