The Social Dilemma: Ako vyzerá opačná strana mince?

Žijeme v dobe, kedy si takmer nikto nedokáže predstaviť jeden deň bez smartfónu. V skutočnosti však vôbec nejde o zariadenie ako také. Sú to sociálne siete, ktoré hrajú veľkú úlohu v životoch mnohých z nás. 

Používa ich takmer každý druhý človek. Aj keď sú nimi najviac zahltení mladí, nezaostávajú ani starší. Takmer nikto však netuší, čo všetko sociálne siete skrývajú. Na pohľad sa zdajú dokonalé, no film Social Dilemma vám potvrdí, že ani v tomto prípade dokonalosť neexistuje. Všetko má aj druhú stranu mince, táto je však desivá.

Americký dokument, ktorý približuje fungovanie a filozofiu sociálnych sietí, predstavila streamovacia služba Netflix 26. januára 2020. Pozornosť slovenských divákov prišla o niečo neskôr, ako to už býva zvykom. Podľa stránky Flixpatrol.com to bolo 23. septembra tohto roku. Vtedy sa Social Dilemma umiestnila na prvom mieste v Netflix rebríčku top 10 filmov na Slovensku. Pre mňa osobne to bol jeden z hlavných faktorov, prečo som sa rozhodla pozrieť si ho. Druhým bol fakt, že dennodenne trávim veľa času na sociálnych sieťach a chcela som vedieť, prečo je tomu tak. 

Film Social Dilemma vznikol pod vedením jedného amerického režiséra. Jeff Orlowski sa stihol doposiaľ presláviť režírovaním filmov Chasing Ice a Chasing Coral, za ktoré získal cenu Emmy. Už len to značí, že Netflixovský dokument nebude žiaden prepadák. Scenár dokumentu Social Dilemma spolu s ním vytvorili scenáristka Vickie Curtis a filmový strihač David Coombe.

Vo filme vystupujú rôzni ľudia zo sveta digitálnych technológií. Medzi nimi aj bývalí pracovníci najväčších a najznámejších sociálnych sietí. Svoj pohlaď prezentujú ľudia ako Tristan Harris, Tim Kendall, Justin Rosenstein a mnoho ďalších. Okrem nich môžeme počuť aj názor dvoch spisovateľov Jaron Lanier a Shoshana Zuboff. K uveriteľnosti faktov prispievajú aj svedectvá odborníkov- psychológa, dátovej analytičky, odborníčky z oblasti medicíny a mnoho ďalších. 

V hraných scénach sa objavujú menej známi herci a to Skyler Gisondo, Kara Hayward, Sophia Hammons a ďalší. Ich výkon nebol najhorší, no ani najlepší. Osobne by sa mi na ich miesta hodili známejší americkí herci. Títo na mňa pôsobili ako obyčajný komparz, v ktorom neúčinkovali herci, ale bežní ľudia. Na druhú stranu si však myslím, že o to tvorcom aj išlo. Chceli, aby sa s nimi vedeli diváci  lepšie stotožniť a vžiť sa aspoň z časti do deja. 

Film sa skladá z výpovedí bývalých zamestnancov spoločností ako sú Facebook, Gmail, Instagram, Pinterest, a ďalšie. Tí veľmi detailne opisujú ako sa podieľali na vzniku rôznych sietí a aj to na akom systéme fungujú. Jednotlivé svedectvá sú až veľmi autentické a donútia vás zamyslieť sa nad tým, čo všetko sociálne siete dokážu a kam až ďaleko vedie ich používanie. Miestami nebudete chcieť veriť informáciám, ktoré tam odznejú. 

Jednotlivé výpovede sú doplnené animáciami, o ktoré sa pričinili tvorcovia zo spoločnosti MASS FX MEDIA. Tie pomáhajú udržať pozornosť diváka a zároveň veľmi jasne vyjadrujú myšlienky bývalých zamestnancov. Celkový dojem dotvárajú hrané scény, ktoré odzrkadľujú vplyv sociálnych sietí na mladých ľudí. Film teda nie je len o tzv. hovoriacich hlavách. Ak nemáte nulovú koncentráciu, vydržíte sa na to pozerať. 

The Social Dilemma: Ako vyzerá opačná strana mince?

Čo ďalšie film ponúka?

Dokument podáva veľmi zaujímavou formou informácie, ktoré Vám dajú odpovede aj na to, čo nechcete. Napríklad, ako spoločnosti zarábajú na nás — používateľoch, aké negatíva majú sociálne siete (pozn. autorky: a že ich majú dosť) a tiež to ako sa využíva psychológia človeka v digitálnom prostredí. Je až strašidelné, že sa voči závislosti na sociálnej sieti nedokážeme brániť. O niečo desivejší je však fakt, že to nevedia ani tí, ktorí sa podieľali na ich vytváraní. „Aj keď som videl, čo všetko je za tým, nebol som nijak schopný zmeniť a kontrolovať moju vlastnú aktivitu na nich,” povedal vo filme bývalý pracovník Facebooku a Pinterestu, Tim Kendall. Vedia, ako sociálne siete fungujú, no aj tak im dokážu podľahnúť. 

The Social Dilemma by som zaradila medzi náučné a dokumentárne filmy, pretože odovzdáva veľa podstatných informácií. Aj keď je kvôli tomu náročnejší na sledovanie, oplatí sa pozrieť si ho. Osobne som film pozerala na etapy, keďže nie som zvyknutá na príliš dlhé dokumenty s tak zložitou tématikou. Koniec koncov ma ale nič neodradilo od toho, aby som film dopozerala celý. Som toho názoru, že by si mal tento film pozrieť každý, kto sociálne siete používa. 

Najbližšie, keď budete listovať stránkami Facebook-u alebo Instagram-u, pustite si radšej dokument The Social Dilemma. Nechcete sa dozvedieť, prečo vás sociálne siete priťahujú? Viete, prečo ste od nich závislí? Ešte stále nie ste zvedaví, ako vyzerá opačná strana mince?

Zdroj foto: Pexels