Cestovateľka Marta: V Tokiu si mysleli, že sme imigranti

Dnes sme si pre vás pripravili rozhovor s Martou Fandlovou, vášnivou cestovateľkou. Povie vám o svojich zážitkoch a snoch do budúcnosti, ale prezradí aj to, ako sa dostať na nezvyčajné miesta.

Koľko krajín si už navštívila?

Navštívila som už množstvo krajín, je to nemožné spočítať. No jedno viem, tých ktoré som nevidela je omnoho viac. 

Aký je tvoj najlepší a najhorší cestovateľský zážitok?

Najlepší zážitok, ktorý pociťujem pri akomkoľvek cestovaní je asi ten, že som slobodná. Môžem smerovať kamkoľvek, precestovať stovku krajín, nafotiť milión fotografií, ale ten omamný pocit slobody je aj tak ten najväčší zážitok, ktorý si z každej cesty donesiem. V tej chvíli, keď prekročím hranice, no aj hranice v sebe a kráčam do neznáma, cítim sa slobodná a šťastná. A aj v chvíľach, kedy sedím doma, učím sa do školy na predtermín, tak mi spomienka na ten zážitok slobody dodáva silu žiť a ísť ďalej. Najhorších zážitkov mám veľké množstvo. Sú to isté prekážky, ktoré ti zabraňujú ísť k cieľu, no ak ich prekonáš, stojí to zato. Napríklad, keď nás v Tokiu nechceli pustiť z letiska. pretože si mysleli, že sme migranti a ani rukami nohami sme im nedokázali vysvetliť, že Slovensko určite nie je islamská krajina. Alebo vtedy, keď nám ušiel vlak z Amsterdamu do Paríža, a tak sme sa museli trepať s veľkými ruksakmi  v neklimatizovaných vlakoch asi cez 1 000 holandských dediniek do Paríža, ale stálo to zato - teraz na to spomínam so smiechom.

Takmer mesiac si cestovala vlakom po Európe. Aké to bolo?

Cestovanie po Európe vlakom bol ohromný zážitok. Čo odporúčam na cestovaní vlakom je určite to, že môžete vidieť veľký kus krajiny aj cez okno vlaku. Takže tento typ prepravy jednoznačne odporúčam. To cestovanie bolo náročné, najmä pre dievča, keďže som sa musela zbaliť do jedného veľkého backpackerského ruksaku na celý mesiac. HOROR ! Ale aj tak to bolo super a všetky tie vtipné zážitky, ktoré  odtiaľ mám sú nezabudnuteľné. Na takéto akcie nepotrebujete ani veľa peňazí. Kamarátka na konci tripu už bola skoro bez peňazí, tak jedla len suché bagety a nejaký portugalský syr, no užila si to tiež.

Kde by si radšej strávila dovolenku. Pri mori alebo na horách?

Ja by som more a hory asi skombinovala. Keďže som bohém a neskutočne rada skúšam nové veci, možno by som pre zmenu dala nejakú veľkú turistiku cez hory. Napríklad také Machu Picchu, veľký sen pre mladé dievča. Ale raz sa mi to splní, dúfam.

Aký je tvoj cestovateľský sen?

Asi by som si priala mať akýsi čarovný kufrík, zmrazovač času a veľa energie na cestovanie. Cez ten čarovný kufrík by som sa dostala kamkoľvek chcem, zmrazovač času by som využila na to, aby som mala na cestovanie viac času, pretože v tejto hektickej dobe je to skutočne náročné si ten čas spraviť. A energia? Tá sa zíde vždy. Priala by som si slobodu a čas. Potom by som išla všade na svete. Teraz je môj najväčší sen vrátiť sa za kamarátmi a známymi na Nový Zéland, kde som bola pred rokom a pol. To je asi môj najväčší sen, keďže tie mesiace, ktoré som tam strávila považujem za najkrajšie v mojom živote.

Druhú časť rozhovoru vám prinesieme už čoskoro! Sledujte náš web.

Foto: Facebook