Chceš ísť študovať do zahraničia? Pozri sa na všetky plusy aj mínusy tejto voľby

Aj keď do odovzdávania prihlášok na vysoké školy je ešte času dosť, je dôležité nad tými správnymi začať aspoň uvažovať. Mnoho maturantov sa nerozhoduje len medzi slovenskými školami. Čoraz lákavejšie je pre nich zahraničie. Chcú sa osamostatniť a zažiť niečo nové. Ale každá minca má dve strany. Alex odišiel študovať pred tromi rokmi interiérový dizajn do Talianska, a preto vám vie povedať všetky pozitíva aj negatíva jeho voľby.

 

Začnime pozitívami

Jednou z prvých výhod na štúdií v zahraničí je, že spoznáš mnoho nových ľudí. Na Alexovej škole študuje viacero študentov z iných krajín: „stretávam sa v rôznymi kultúrami, názormi a pohľadom na veci, keďže sú tu ľudia zovšade.“ Týmito novými známosťami Alex získava kontakty po celom svete, čo je do budúcnosti pre neho len výhodou. Ďalší pozitívom je zlepšovanie si angličtiny, pretože v Taliansku inak nerozpráva. Učí sa aj po taliansky, ale zatiaľ ovláda len základy. Medzi ďalšie plusy určite patrí, že v zahraničí sa človek osamostatní. „Kebyže som doma, stále som s rodičmi a stále by som sa v nejakých veciach spoliehal na nich.“ Teraz musí všetko zvládnuť sám. Navariť si, oprať alebo upratať.

„Život v inej krajine ti môže otvoriť oči. V iných krajinách sa žije inak. Iné spôsoby, inak sa ľudia správajú a môžu mať aj lepšie podmienky ako doma.“

 

Aj štúdium v zahraničím má svoje nevýhody

„Asi hlavná nevýhoda je tá, že tu nemám rodinu, kamarátov zo Slovenska, a taktiež veci na ktoré som zvyknutý,“ povedal hneď na začiatok. Veľa ľudí si neuvedomuje, ako im po čase začnú blízky chýbať a ako sa im všetko zmení. „Keď sa človek presťahuje a ide študovať do zahraničia, tak to je ako nový začiatok, všetko je nové a nič ani nikoho tu nepozná, to môže byť ale aj výhoda, záleží od človeka.“

Ďalšou prekážkou môže byť aj cudzí jazyk. V Taliansku robí niekedy Alexovi problém dorozumieť sa, keďže nie všetci rozprávajú po anglicky. Tiež si každý musí uvedomiť, že nie je všade všetko rovnaké ako na Slovensku. „Keď niečo potrebuješ, tak nevieš, kde to zohnať alebo ako niečo vyriešiť, ak máš problém. Napríklad, keď musíš ísť k doktorovi v inej krajine, tak nie vždy vieš, ako to tam všetko funguje.“ Rovnako sú v zahraničí rozdielne aj ceny. V Taliansku je všetko dva až trikrát drahšie ako na Slovensku.

„Niekedy možno očakávaš niečo od danej krajiny, ale nakoniec to je úplný opak alebo to je iné, ako si čakal.“

 

Foto: Alex Trajanov | atdesign