Precestuj svet ako mladý, študuj v Dánsku

Študovanie v zahraničí je v súčasnosti na Slovensku veľmi otvorená téma. Je to možnosť, ktorú nám ponúka Európska únia a toto storočie. Veľa ľudí využilo túto možnosť a išlo študovať do zahraničia niečo, čo ich baví. Jedným z týchto ľudí je aj 20-ročný Ivan. ktorý išiel vyskúšať šťastie do Dánska a my sme sa ho opýtali pár otázok.

Ahoj, ako si sa dostal k myšlienke študovania v Dánsku?

O štúdiu v zahraničí som uvažoval už dlho pred maturitným ročníkom. Študoval som na bilingválnom gymnáziu v Bratislave s anglickým vyučovacím jazykom a vedel som, že sa neučím jazyk len tak pre nič. Aj keď dnes už cudzí jazyk „must have“ pre uplatnenie na pracovnom trhu, aj v tomto prípade je to tak. Na Slovensku som ostať nechcel, a keďže mladí majú dnes neobmedzené možnosti, rozhodol som sa odísť, vyjsť z komfortnej zóny a odštartovať novú kapitolu môjho života. Z viacerých skúseností od známych som sa rozhodol ostať v Európe a Dánsko som si vybral kvôli popularite, možnostiam a pokrokovému štýlu vyučovania. Ďalšou výhodou bolo štúdium zadarmo, ktoré je naozaj zadarmo, a nie ako to funguje na Slovensku. Dávnejšie som si vytvoril vzťah k Škandinávii, a tak som si vybral Dánsko ako najprijateľnejšiu a najlepšiu možnosť. Na 100 percent rozhodnutý som bol na konci 4.ročníka na strednej škole.

Bolo ťažké vypísať prihlášku ?

Prihláška na vysokú školu do Dánska bola taká, akou sa dánske školstvo prezentuje. Všetko som vybavil online cez portál optagelse.dk. Vypísal som svoje údaje, zohnal som si odporúčania od učiteľov, preložil vysvedčenia, doklady a certifikát o mojej úrovni angličtiny a najdôležitejšia časť – motivačný list, taak ten som si pripravoval dva týždne. Požiadavky na štúdium na daných školách, kde som sa hlásil, boli primerane nastavené a vďaka mojim výsledkom som nemal skoro žiadne problémy. Vo februári som vyplnil všetky prihlášky (podal som si na tri školy) a v apríli som mal interview s ambasádorom jednej školy. Uskutočnilo sa v Bratislave. Za prihlášku som neplatil ani cent. Nasledujúce mesiace mi chodili správy o evidencii mojich prihlášok a na konci mája, v období môjho akademického týždňa, mi prišlo predbežné prijatie s tým, že musím úspešne zmaturovať a to bude posledná časť procesu. Moje tri školy som si musel usporiadať do poradia, podľa priorít. Keď som sa už dostal na jednu školu a prijal som ich ponuku, tak ma na ostatných dvoch školách potom vymazali zo zoznamu uchádzačov. Po úspešnom zmaturovaní som už len čakal na záverečné prijatie, ktoré prišlo na konci júla. Do školy som nastupoval 30. augusta.

Aký odbor študuješ a prečo práve ten?

Študujem na University College of Northern Denmark v meste Aalborg, odbor Service, Hospitality and Tourism Management so špecializáciou Hotel & Restaurant Management. Tento odbor mi padol do oka už dávnejšie, a keďže nie som matematický typ, bola to pre mňa najlepšia možnosť. Navyše, lákalo ma spoznať bližšie danú brandž, de facto, študujem to, čo ma baví. V najbližších rokoch bude dopyt po absolventoch môjho programu narastať a mám veľmi silné miesto vo svete. Už len z globálneho hľadiska, služby dominujú vo svetovej ekonomike v priemere okolo 63 percent. Ja mám 2 ročný AP Degree Program, ktorý si ďalším rokom a pol doplím Top-Up Programom International Hospitality Management a budem mať titul bakalára. Pol roka navyše sa počíta preto, lebo máme povinné 3-mesačné stáže 2x počas Bakalárskeho programu podľa vlastného výberu hocikde vo svete. Keďže štúdium je prakticko-teoretické, stáže sú skvelá možnosť, ako ukázať získané zručnosti v praxi. Moju budúcnosť si tak môžem zabezpečiť už počas štúdia a po štúdiu rovno naskočiť do pracovného trhu.

Precestuj svet ako mladý, študuj v Dánsku

V čom vidíš zásadné rozdiely medzi študovaním v zahraničí a na Slovensku?

Porovnávať slovenské a dánske školstvo je prakticky nemožné. Rozdiely sú obrovské, či už vo financovaní, spôsobe výučby, prístupu, vzťahov a tak ďalej. Študenti sa v Dánsku učia praktické veci, obohatené o teóriu, prácu v skupinách, riešia reálne problémy daného odboru počas celého štúdia a sú nútení realizovať sa. Profesori sú partneri, na hodinách sa vedú priateľské rozhovory, rieši sa problematika, študenti vyjadrujú svoje názory a učitelia sú pre nich tí, ktorí im napomáhajú ísť správnym smerom. Samozrejmosťou sú návštevy spoločností, styk s manažérmi daných oblastí, komunikácia v lokálnej ale aj medzinárodnej oblasti. Študenti trávia v škole čas často aj mimo vyučovania, majú prístup do všetkých areálov školy 24/7, a je im poskytnuté všetko, čo potrebujú. Na hodine neexistuje niečo, ako zlá otázka. Profesori sa radi učia novým veciam, kontinuálne sa vzdelávajú, používajú nové metódy a vyžadujú interakciu študentov. Vyučovanie je vedené v moderných priestoroch, plne zabezpečené pokrytím internetu, nástrojmi a často musia ísť študenti do terénu a spolupracovať s lokálnymi firmami. V porovnaní s inými krajinami, Dánsko je oveľa pokrokovejšie ako ostatné štáty Škandinávie. Prílev medzinárodných študentov sa z roka na rok zvyšuje, študenti majú možnosti zarábať, dostávať príspevky od štátu a majú právo na bezplatné vzdelávanie rovnako ako domáci. Z počutia sa len divím a krútim hlavou, ako na slovenských vysokých školách nefungujú rôzne veci. Kampusy sú v hroznom stave a učitelia sú otrávení a potrebujú sa často povyšovať nad všetkými. V Dánsku je rovnosť jedna z hlavných priorít, a preto sa nerobia veľké rozdiely. Školy prispievajú triedam na aktivity, kompletne im platia návštevy organizácii, spoločností a vážia si každého jedného študenta.

Určite k vysokoškolskému životu patria aj párty, opíš nám to trochu.

Párty sú samozrejmou súčasťou vysokoškolského štúdia aj v Dánsku. Okrem akcii na bytoch a kolégiách, študentských domov a spolkov, sú párty na kampusoch pravidelnou súčasťou. Vďaka multikultúrnemu zloženiu študentov sa konajú tematické párty, vymýšľajú sa stále lepšie a väčšie podujatia. Ceny alkoholu sú oveľa vyššie ako v strednej a východnej Európe. Na každej škole a na každom kampuse je aspoň jeden bar, ktorý je otvorený každý pracovný deň alebo v piatok. Dánska pohoda zahŕňa pivo a to tu človek nájde takmer všade. Párty sú vždy veľké, so skvelými severskými DJ-mi a pije sa vo veľkom. Na každej párty nesmie chýbať beer pong a alkoholické hry s kartami. Na diskotékach a v kluboch je vždy bezpečne, tak ako aj v centre miest. Človek vždy na párty spozná nových ľudí, a keď sa človek snaží rozprávať po dánsky, vždy je to výhodou a lokálni vás začnú brať inak. Na bytoch je povinnosťou, že každý prinesie nejaký alkohol, ktorý sa často zdieľa, pivá tečú prúdom. V baroch sa nalieva do polnoci za polovičné ceny, a preto začína byť plné mesto už skôr. Často bývajú akcie pre študentov daných univerzít, kedy je v určitú hodinu pivo zadarmo. V kluboch sa neplatí za vstup a na baroch sa vo veľkom predáva žuvací tabak (snus), ktorý je veľmi obľúbený v Škandinávii.

Ďakujeme veľmi pekne. Veríme že sme aj vám trochu priblížil štúdium mimo našej krajiny, ktoré môže byť oveľa zaujímavejšie, než sa na prvý pohľad zdá.

 

 

Foto: http://www.studyaalborg.com/, telcon.dk