Erik o programe Erasmus: Študovať semester v zahraničí odporúčam každému

V súčasnosti je u študentov vysokých škôl veľmi obľúbený projekt Erasmus, vďaka ktorému môžu študovať semester v zahraničí. Možno, že ste to už zažili na vlastnej koži alebo to ešte len plánujete. V každom prípade, skúsenosti druhých môžu byť obohacujúce. 21-ročný študent histórie na univerzite vo Viedni, Erik, študoval minulý semester v Španielsku, presnejšie v mestečku Santander.

V čom ťa program Erasmus posunul vpred?

Bolo to pre mňa veľmi obohacujúce. Spoznal som novú krajinu, ich charakter, životný štýl. Okrem toho tam boli na výmennom pobyte študenti z celého sveta a skoro z každej európskej krajiny. Bolo pre mňa vzrušujúce navzájom sa spoznávať, potvrdzovať a vyvracať stereotypy o národoch, rozprávať sa napríklad o politike a vybudovať mnoho známostí a aj priateľstiev. Cítim sa sebavedomejší a tým, že som nemal na blízku rodinu, som sa viac osamostatnil. Pretože sme bývali so spolubývajúcimi na byte, museli sme si sami variť aj upratovať a riešiť, keď sa niečo pokazí napríklad.

Aké sú podmienky na bývanie v zahraničí?

S bývaním som bol veľmi spokojný. Mal som super spolubývajúcich - dve dievčatá, z Belgicka a z Mexika. Na rozdiel od niektorých iných študentov som s nimi trávil voľný čas a radi sme sa spolu rozprávali. Lokalita nášho bývania bola veľmi dobrá. Univerzitu som mal pár minút chôdze od nášho bytu. Veľmi blízko boli potraviny, park, reštaurácia a pláž bola odtiaľ len 15 minút pešo, takisto centrum mesta.

Erik o programe Erasmus: Študovať semester v zahraničí odporúčam každému

Ako sa študuje v Španielsku?

Na mojej univerzite bolo super to, že tam bolo veľa priestorov. Mohol som sa tak hocikedy učiť v knižnici alebo v iných miestnostiach, či hocikedy si niekde sadnúť, čo vo Viedni nie je také bežné, lebo tam je omnoho viac študentov a stále je všetko plné. Profesori ale nemali takú úroveň profesionality ako vo Viedni. Na mnohých prednáškach sme sa nudili, chýbala tam konverzácia medzi profesorom a študentmi a praktické veci. Väčšinu predmetov som mal po španielsky, málo ponúk bolo v anglickom jazyku, čo ale závisí od štúdia a od odboru. Iní na tom boli lepšie.

Aký prístup majú Španieli k turistom?

Španieli sú k druhým veľmi otvorení a radi pomôžu, na ulici, v inštitúciách.... Jedinou podmienkou je vedieť ich jazyk, keďže znalosť angličtiny nie je v Španielsku veľmi rozšírená. U starších vôbec, ale ani v našej generácii to není nič moc. Čo sa týka mojich spolužiakov v triede, nemali moc záujem sa kontaktovať so zahraničnými študentmi, čo môže súvisieť aj s tou slabou angličtinou. Španieli boli ale úplne iní vonku. Otvorení, jednoduchí a priateľskí...

Je známe, že Španieli majú radi zábavu. Zúčastnil si sa nejakej typickej, napríklad býčie zápasy či ohadzovanie sa paradajkami?

Nie, na takýchto typických akciách som nebol. Chodieval som na výlety, ktoré organizovali také študentské spolky pre Erasmákov, napríklad kajakovanie, výlety do okolitých miest a hlavne študentské párty – Španielsko má skutočne bohatý nočný život! Veľmi zaujímavé bolo, že nám v decembri – kým ešte študenti neodišli na Vianoce domov – usporiadali akciu, aby sme videli ako trávia Španieli Silvester. Dostali sme gumené cukríky, ktoré sme jeden za druhým dávali do úst každú odpočítanú sekundu pre polnocou a pri každej sme si mohli niečo želať. Bol to pre mňa veľký zážitok.

Erik o programe Erasmus: Študovať semester v zahraničí odporúčam každému

Ako ti chutilo španielske jedlo?

Niektoré ich typické jedlá som vyskúšal ešte predtým, než som tam išiel študovať, no nie všetky mi chutili. Veľmi som si obľúbil ich zemiakovú torillu, ktorú sme mali aj v bufete, ale väčšinou som si uvaril doma alebo zašiel na jedlo, ktoré sa bežne varí aj u nás.

Chcel by si sa tam ešte vrátiť?

Chcel by som tam ísť ešte na jeden semester študovať. No nie presne tam kde teraz, ale rád by som išiel vyskúšať nejaké južnejšie mesto. Nebránim sa ani bývaniu na čas v Španielsku, ak ma tam počas života niečo zavedie. V každom prípade, študovať semester v zahraničí odporúčam každému!

Erik o programe Erasmus: Študovať semester v zahraničí odporúčam každému

 

Foto a spolupráca: Erik Jánoš