Chystáte sa autom do Chorvátska? Na toto nezabudnite!

Tisícky Slovákov si každý rok užívajú slnečné lúče na plážach po celom Chorvátsku. Táto dovolenková destinácia je obľúbená najmä pre svoju dostupnosť, a to nie len cenovú. Pokiaľ sa chystáte za oddychom dopraviť autom, prinášame vám niekoľko tipov, ktorým by ste určite mali venovať pozornosť.

1. Pred odchodom nechajte v autoservise dôsledne skontrolovať technický stav vozidla. Uistite sa, že máte v kufri náhradné žiarovky, motorový olej a povinnú výbavu, ktorá zodpovedá zákonom všetkých štátov, ktorými prechádzate. Nezabudnite tiež na doplnenie klimatizácie.

2. Dôsledne si naštudujte cestu a vybavte sa zariadením GPS alebo aktuálnymi mapami. Vyhnete sa tak zbytočnému čakaniu na rekonštruovaných úsekoch a zbytočným obchádzkam pri blúdení neznámymi mestami.

3. Na internete si naštudujte diaľničné poplatky vo všetkých krajinách, ktorými budete prechádzať. Dôsledne sa oboznámte s tým, kedy sa platia a v akej menej ich môžete uhradiť.

4. Odporúčame vybrať a rezervovať si ubytovanie vopred, vyhnete sa tak komplikáciám pri príchode. Ak by ste však chceli zažiť dobrodružný výlet, rozhodne sa nemusíte báť. Stačí prejsť zopár domov a nocľah si nájdete, avšak pohodlnejšie je rozhodne vyriešiť všetko ešte doma.

5. Zbaľte si dostatok oblečenia, ale nenoste zbytočne veľa jedla, ak sa v blízkosti vášho ubytovania nachádza veľké nákupné centrum. Ceny v chorvátskych hypermarketoch sú iba o trochu vyššie než na Slovensku. Pozor si však dávajte v malých miestnych potravinách v obľúbených destináciách, kde bývajú ceny zbytočne navýšené.

6. Nezabudnite na cestovné poistenie a poistenie automobilu do zahraničia. Na papier si vypíšte dôležité telefónne kontakty, na ktoré by ste sa mohli obrátiť v prípade vážnej nepredvídateľnej situácie, najmä telefónne číslo na slovenskú ambasádu.

7. Prefoťte si doklady a ich kópie dajte na oddelené miesto od originálov. V prípade straty peňaženky vám to uľahčí vybavovanie nových dokladov.

 

Foto: Veronika Pancuráková