Home office nemusí byť pre každého. Tak pozor

Stáva sa už bežnou praxou, že zamestnanci pracujú z domu doslova v papučiach. Pre firmy je to výhodnejšie, ušetria peniaze za nájom kancelárií a pre zamestnancov je tzv. home office veľmi atraktívny. Občas sa ale z výhod stávajú nevýhody a práve toto môže byť ten prípad. Pre niekoho hotový raj, ale pre iného vyslovene peklo.

Nie všetci sme na home office stavaní

Práca z domu si vyžaduje veľkú dávku sebadisciplíny. Takto to vyzerá jednoducho, ale niekedy prinútiť sa vstať a pracovať je veľmi náročné. V kancelárií máte len stôl, stoličku, počítač a kopiacu sa robotu, lenže doma máte televízor, chladničku a kopiace sa výhovorky. Odrazu máte pocit, že vaša izba potrebuje nutne upratať, veď v neporiadku sa pracovať nedá. Potom už príde obed a, samozrejme, ani s prázdnym žalúdkom to nejde. Keď vás nakoniec premôže ešte aj spánok, tak ste už rovno skončili.

Výhovorky idú ruka v ruke s nechuťou k práci a vtedy sa začínajú problémy. Všetko vám trvá dvakrát tak dlho, niekedy možno aj dlhšie. Roboty je stále viac a viac, vy už neviete, čo skôr spraviť. V tom najhoršom prípade sa to môže odzrkadliť aj na vašich pracovných výsledkoch.

Aj rodičia môžu byť problém

Konečne ste sa prinútili ísť pracovať a zrazu vám do izby vtrhne mama. Poviem pár viet, čo sa jej stalo po ceste domov a odíde. O chvíľu príde otec, tiež vám niečo povie a ak máte aj súrodencov, tak verte, že aj oni nakuknú. V prípade spoločnej izby sa ich už zbavíte.

Nie len z domu

Home office neznamená, že musíte pracovať vyslovene z domu. Využiť môžete rôzne reštaurácie, kaviarne či fastfoody. Na prvá pohľad úplne ideálne. Rozvoniavajúca káva, chutné koláčiky, možnosť obedu, wifi je už hocikde a zástrčky tiež. Problém ale nastane, keď príde účet. Zistíte, že polovicu času ste len hypnotizovali cukorničku pred vami, počúvali o čom sa rozprávajú pri susednom stole alebo rozmýšľali nad tým ako nechcete mať kričiace deti. Ako bonus ste minuli celý svoj denný plat na kávy, limonády alebo zákusky.

Pre niekoho hotový raj, pre iného vyslovené peklo. Každý sme iní, a preto home office môže predstavovať pre určitý typ ľudí najlepšiu možnosť. Pre typ, ktorý vie vstať, zamknúť sa v izbe, vypnúť televíziu a naplno sa venovať svojej práci. Domáce prostredie pre neho predstavuje pohodu a nie rozptýlenie.

 

Foto: Pexels