6 dôvodov, prečo ísť voliť do Európskeho parlamentu

Ak si stredoškolák a zdá sa ti, že teba sa eurovoľby netýkajú, presvedčíme ťa o opaku.

V posledných dňoch často narazíš na kampaň k voľbám do Európskeho parlamentu, ale nerozumieš, prečo by si mal ísť voliť ty. Ako môže hlas jedného stredoškoláka zmeniť Európu? Eurovoľby sú však kľúčové najmä pre mladých ľudí. Napriek tomu v nich pred piatimi rokmi hlasovalo len šesť percent mladých Slovákov. Mali sme vtedy jednu z najnižších volebných účastí v EÚ. Lenže je to práve tvoj hlas, ktorý Európa potrebuje, aby bola moderná a svieža. Tu je 6 dôvodov, prečo by ti na týchto voľbách malo záležať.

Aby si mohol/a jednoduchšie cestovať

To, že môžeš na cestách po EÚ surfovať po internete alebo volať na Slovensko rovnako, ako keby si bol v Bratislave, je zásluha poslancov v Európskom parlamente. Tí takýto návrh museli schváliť. Bez neho by sa nám cestovalo omnoho ťažšie. Teraz si môžeš odbehnúť na víkend do Ríma a svoje zážitky hneď zdieľať s kamarátmi na sociálnych sieťach bez toho, aby si na to minul/a celé svoje vreckové alebo neustále hľadal/a pripojenie na wifi. Navyše vďaka Schengenu ide cestovanie po EÚ naozaj rýchlo a na hraniciach alebo na letiskových kontrolách si dlho nepostojíš. 

Aby si mohol/a jesť zdravé bio potraviny

Je pre teba dôležité, čo zješ? Ak si radšej kúpiš BIO potraviny z domácej farmy, určite sa potešíš, keď zistíš, že europoslancom na tom záleží tiež. Vďaka spoločnej hospodárskej politike podporuje EÚ farmárov, ktorí vyrábajú zdravé lokálne potraviny. A aj v tomto majú prsty europoslanci. Takto sa lepšie pracuje farmárom, ktorí si potrpia na kvalite. Navyše ocenení sú tí, ktorí vyrábajú moderne a o svoje zvieratá sa príkladne starajú. Ty si vďaka tomu môžeš v obchodoch dopriať stále viac kvalitných bio potravín.

Aby sa ti lepšie žilo v tvojom meste

Vylepšené školy, nové cyklotrasy, opravené historické pamiatky, moderné električky. Aj doma môže byť dobre. Vďaka pomoci z Európskej únie sa možno aj tebe býva lepšie v tvojom meste a máš okolo seba krajšie prostredie. Ak netušíš, ako EÚ pomohla práve regiónu, v ktorom bývaš, môžeš si to ľahko skontrolovať tu. Aj preto je dôležité, aby v europarlamente sedeli ľudia, ktorí presadia zmeny, ktoré chceš i ty pre svoje okolie. 

Aby si mohol/a študovať v zahraničí  

Ak budeš na výške túžiť študovať v inej krajine EÚ, zažiť odlišnú kultúru, nájsť si kamarátov z celého sveta a stráviť semester napríklad na pláži v Španielsku, máš dvere otvorené. A ešte ti za to dajú aj vreckové. Navyše, keď sa po škole rozhodneš nabrať pracovné skúsenosti, môžeš sa vybrať na Erasmus stáž. Najskôr by si však mal/a vedieť, že aj za Erazmus sa môžeš poďakovať pokrokovým poslancom v europarlamente. 

6 dôvodov, prečo ísť voliť do Európskeho parlamentu

Aby si mohol/a pohodlne platiť a nakupovať v zahraničí

Mať v peňaženke euro neznamená len podobať sa iným krajinám Únie. Keď cestuješ po mnohých častiach Európy, nemusíš si robiť starosti s výmenou peňazí. Navyše s eurom si vo výhode. Patrí totiž medzi najsilnejšie meny na svete. No a vďaka jednotnému trhu môžeš zase nakupovať v iných krajinách EÚ, tak ako by si nakupoval na Slovensku. Preto ti nové tenisky z Nemecka, prídu do Košíc bez toho, aby si si musel/a našetriť aj na cezhraničné poplatky. 

Aby si mohol/a byť EKO  

Možno patríš medzi tých obdivuhodných stredoškolákov, ktorým životné prostredie nie je ľahostajné. Neplytváš plastami a príkladne  triediš odpad. Potom by si ale mal ísť voliť poslancov do Európskeho parlamentu. Práve z Európskej únie totiž prichádzajú riešenia pre celú Európu, ako našu planétu chrániť ešte viac. Spoločne predsa vieme urobiť oveľa väčšie zmeny. Aj preto by si sa mal/a zaujímať o to, kto za teba sedí na parlamentnej stoličke v Bruseli.

Ak ťa zaujíma, prečo pôjde voliť SajfaSelassieMatúš Krnčokči Fero Joke, určite si nezabudni pozrieť aj toto video. 

A ak si sa tiež rozhodol/a prispieť k zmene, pripoj sa k výzve #tentorazidemvolit. Nájdeš ju tu.

Voľby sa konajú 25.5. 2019 a voliť môžeš, ak už máš 18 rokov.

 

Foto: Jana Ďuďáková, tentorazidemvolit.eu