Taxikári vs Uber. Rozpory stále nekončia

Minulý mesiac zorganizovala skupina taxikárov blokádu vodičov Uberu. Polepili im na autá nálepky a vulgárne im nadávali. Rozpory medzi bratislavskými taxikármi a Uberom ale stále neutíchajú, môžeme teda očakávať aj ďalšie akcie ako napríklad protest pred magistrátom hlavného mesta. Usporiadateľom je facebooková skupina Stop Uber na Slovensku. Takýmto spôsobom chcú organizátori vyjadriť svoju nespokojnosť s nečinnosťou úradov voči vodičom, ktorí jazdia pre rôzne aplikácie a taxislužby bez potrebnej licencie.

Taxikári sa sťažujú na vodičov Uberu, pretože im podľa ich slov kradnú zákazníkov a majú oproti nim aj veľké výhody. Tvrdia, že  „uberisti“ nepotrebujú licencie, taxametre, kontroly technického stavu vozidla a iné veci, za ktoré taxikári musia platiť. Ministerstvo dopravy voči tejto problematike nechystá spraviť žiadne kroky, uviedlo to Denník N po blokáde vodičov Uberu.

Aj keď firma Uber veľmi ľahko získala zákazníkov svojimi cenami, milým prístupom a pohotovosťou, je nelogické, aby si jej vodiči nemuseli zaobstarať licenciu a rôzne iné vymoženosti, ktoré sú pre taxikárov povinné. Na druhej strane sa dá povedať, že spoločnosť Uber takto narušila „taxikársky monopol“, ktorý doteraz šoféri taxíkov mali. Konkurencia nie je vždy na škodu. Taxikári sa tak budú musieť zamyslieť nad poskytovaním svojich služieb a zlepšiť ich.

 

Foto: Pixabay