Zložitá, ale jedinečná. To je slovenčina

Je slovenčina skutočne najťažší jazyk na svete? Určite mi dáte všetci za pravdu, že písať i/y nie je vôbec jednoduché. Stále premýšľať nad tým, ktorú z tých možnosti si vybrať, aj keď sa vyslovujú rovnako. Priznám sa, že aj ja s tým mám problém dodnes. Mäkčene, dĺžne, ypsilon sú najväčším "hendikepom" nášho jazyka, ale robia ho jedinečným aj napriek jeho zložitosti.

Naša materinská reč je taká obtiažna hlavne pre svoju gramatickú štruktúru. Ako jediný jazyk na svete má sedem pádov, vybrané slová a skloňovanie. Skloňujme takmer všetky slová, čím je rozdielna od iných. Jej gramatika je tak náročná, že cudzincovi by trvalo približne 12 rokov, kým by sa ju kompletne naučil. S výslovnosťou to tiež nie je najružovejšie. Na ô by si vylomil jazyk a to sa ešte nedostal k ostatným hláskam alebo slovám.  Ale je tu daľšia otázka na zamyslenie. Koľko z nás však rozpráva spisovne? Myslím si, že veľa z nás nie je. Stačí počúvať ľudí všetkých vekových skupín v električke, alebo niekde na ulici, ako používajú rôzne slangové slová, dokonca vulgarizmy. Nesmieme však dopustiť, aby bola „znečisťovaná“ slangovými výrazmi z cudzích jazykov. Sme Slováci, sme Slovenky! Tak hovorme vlastným jazykom. 

Náš jazyk je tiež veľmi prešibaný, dokáže aj z múdreho človeka, spraviť úplného hlupáka. Jedna hrúbka v liste, či dokumente a každý si o vás utvorí ten najhorší názor.  

Napriek všetkému si myslím, že každý jeden Slovák by mal byť hrdí na to, že je Slovákom a ovláda najťažší jazyk na svete.