Naozaj si žije ako kráľovná?

Nie vždy je všetko také ružové, ako sa na prvý pohľad zdá. Väčšina ľudí si predstavuje dokonalý život ako rozprávku, v ktorej žijete v nádhernom paláci, nič nerobíte, ale stále máte dosť peňazí na zaobstaranie si všetkého, čo sa vám zažiada. Kráľovná Alžbeta II. sa presne pred 90 rokmi do takejto zlatej kolísky narodila. Mala žiť ako princezná, ale po abdikovaní jej strýka Eduarda VIII. a smrti otca Juraja VI. sa ujala trónu a stala sa najdlhšie vládnúcim monarchom Spojeného kráľovstva, ale aj najdlhšie vládnúcou ženou na svete. Je teda 64 rokov pod drobnohľadom médií a hlavným symbolom Spojeného kráľovstva.

 

Z frontu na trón

Málokto vie, že kráľovná ešte pred nástupom na trón bola ako jediná žena z britskej kráľovskej rodiny v druhej svetovej vojne. Ženu, ktorá sa stala mechaničkou a dokonca sa naučila šoférovať aj nákladné auto, si teraz viete len ťažko takto predstaviť. Je pozoruhodné, akými zmenami si po nastúpení na trón musela prejsť, vrátila sa do luxusu a pravidiel, možno aj prehodnotila svoje životné plány. Vzdala sa súkromného života, mládežníckej nerozvážnosti, ujala sa zodpovednosti a stala sa dobrým príkladom pre ostatných. Ťažko povedať, či sa zlatá kolíska v deň korunovácie nezmenila na klietku zostavenú z pravidiel, to sa ale asi nedozvieme.

 

O svojej krajine nerozhoduje

Každý musí uznať, že kráľovský život sa nedá porovnávať s bežným, aj keď sa niekomu zdá byť ideálnym. Celý život byť v centre pozornosti médií a verejnosti, ktorú si dokážete poštvať jedným chybným rozhodnutím. Zastupovať krajinu, aj keď o nej nerozhodujete. Je na polemizovanie, či je výhodou, že kráľovná nesmie zasahovať do jej vedenia, môže len parlamentu poradiť a ponúknuť mu svoje dlhoročné skúsenosti. Nikdy sa verejnosť nedozvie, s akými rozhodnutiami kráľovná súhlasila a s akými nie. Isté však ostáva, že s úsmevom ju uvidíme vždy.

 

Žiaden faux pas

Mnohým ľuďom by sa taktiež po čase zunovalo dodržiavať každý deň pravidlá, ktoré sa týkajú aj vizáže. Zahalené ramená, puzdrové šaty, jemný mejkap a žiadna čierna. Toto musí kráľovná spĺňať, aby sa bez porušenia protokolu mohla ukázať na verejnosti. Počas svojho panovania nespôsobila žiaden faux pas, dokonca ani v súkromí, ktoré si dobre stráži.

 

Foto: Pixabay