Podľa Fica si novinári neplnia svoje povinnosti, nezabudol však aj on na svoje?

Označenie novinárov „špinavé protislovenské prostitútky“, ktoré zaznelo z úst predsedu vlády Roberta Fica vyvolalo množstvo reakcii nie len na Slovensku, ale začali sa o to zaujímať aj zahraničné média. Netreba však zabúdať na to, že premiér dal novinárom aj presný popis, čo by malo byť náplňou ich práce. Nezabúda však na svoje povinnosti?

Na tlačovej konferencii, ktorá sa konala 23. novembra 2016 sa síce premiér Robert Fico nezdržal dlho, ale stihol toho povedať dosť. Konferencia sa konala kvôli výpovedi bývalej pracovníčky Ministerstva zahraničných vecí Zuzany Hlávkovej alebo skôr - podľa pána Fica - kvôli cielenému útoku proti úspešnému slovenskému predsedníctvu a ministrovi zahraničných vecí. Namiesto vyjadrenia sa k problému sa radšej vyjadroval k slovenskej žurnalistike. Média na Slovensku podľa neho klamú a nerobia si svoju prácu. Navyše zviditeľnili Slovensko v zlom svetle a to ešte v čase Slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Novinári by mali informovať. Ale nie tak ako o výpovedi Zuzany Hlavčákovej, ktorú označil ako „jedna baba povedala“. Takéto informovanie je nevyhovujúce, lebo tvrdí niečo iné ako pán premiér. Teda to máme chápať tak, že informovať by novinári mali len na základe zdrojov, ktoré sú v súlade s tvrdeniami Roberta Fica a ostatných členov vlády? To by však média klamali oveľa častejšie ako teraz.

Našťastie, predseda vlády nezabúda na svoje povinnosti. Odpovedanie na otázky novinárom k týmto povinnostiam pravdepodobne nepatrí. Taktiež robenie dobrého mena, keď jeho pomenovanie slovenských novinárov stalo v zahraničí zaujímavejšou témou, ako výpoveď Hlávkovej. „Som predseda vlády Slovenskej republiky a mojou povinnosťou je chrániť svojich ľudí,“ povedal hneď na úvod. Toto mu nikto odoprieť nemôže. Ministra zahraničných vecí podržal a veril jeho tvrdenia asi viac ako samotný Lajčák. A aký iný premiér by neodvolal ministra po kauze akú mal Robert Kaliňák. Treba uznať, že Robert Fico dodržiava povinnosti, ktoré si sám určil. Možno sa dočkáme aj zmeny ústavy. Ale do vtedy sú to len jeho výmysly.

 

FOTO: Facebook