Prečo ísť študovať na vysokú školu? Poznáme odpoveď!

Viacerí mladí ľudia stoja pred otázkou, či majú po strednej škole pokračovať vo svojom štúdiu, alebo či majú rovno nastúpiť do zamestnania. Opýtali sme sa niekoľkých vysokoškolákov, čo by im poradili a prečo. Ich odpovede sme zosumarizovali v nasledujúcich riadkoch. 

Odpoveď bola jednoznačná - ÁNO. Pýtate sa prečo? Dôvodov je niekoľko.

  • Predĺžiš si mladosť. Minimálne na päť rokov môžeš ešte zabudnúť na problémy sveta dospelých, ale zároveň sa k tým problémom priblížiš a budeš na ne lepšie pripravený. Pravidelné platenie nájmu na internáte, obedov v jedálni alebo lístkov na autobus ťa pripraví na to, čo ťa bude po štúdiu čakať v oveľa väčšom objeme. 
  • Získaš status študenta a s ním aj množstvo výhod. Zľavy pre vysokoškolákov dnes ponúkajú takmer v každej väčšej predajni s knihami, oblečením, elektronikou alebo napríklad v reštauráciach a kaviarňach. Bežné výdavky tak budú s bonusmi o čosi zvládnuteľnejšie. 
  • Spoznáš množstvo nových ľudí. Nie nadarmo sa hovorí, že priateľstvo z vysokej školy väčšinou trvá celý život. Tvoji noví spolužiaci budú mať pravdepodobne rovnaké záujmy ako ty, pretože si vybrali rovnaký odbor, a tak nikdy nebude núdza o zaujímavé debaty.
  • Získaš množstvo nových poznatkov a rozšíriš si obzory. A to nie len na prednáškach v škole, ale najmä počas debát s rôznymi ľuďmi, ktorých stretneš. Každý jeden nový spolužiak pre teba môže byť inšpiráciou a je iba na tebe, či si zo životných skúseností iných niečo odnesieš. 
  • Nadviažeš nové kontakty, ktoré v budúcnosti pravdepodobne využiješ. Tvoji spolužiaci budú zo všetkých kútov Slovenska, budú ovládať rôzne manuálne alebo iné činnosti a v budúcnosti možno budú pracovať na niečom, čo by pre teba mohlo byť osožné. Buduj si sieť kontaktov!
  • Zažiješ množstvo zábavy. Tá k študentskému životu proste patrí. Univerzita alebo katedra určite zorganizujú uvítací večierok a s priateľmi sa potom vyberieš na množstvo ďalších. Popri štúdiu to pre teba bude príjemným odreagovaním. 

 

Foto: uniba.sk