Smrtiaca hra sa dostala aj na Slovensko, skúšať ju nie je žiadna frajerina

Nie je tomu tak dávno, čo svet obletela informácia o „vraždiacej hre“ s názvom Modrá veľryba. Pravdepodobne ste o nej všetci už počuli, no tu je vysvetlenie pre tých, ktorí o nej čítajú prvýkrát.

Ide o online hru, ktorá využíva najmä deti, pretože sú z nás všetkých najviac ovládateľné. Pozostáva z 50 úloh. Tie musia obete plniť nie na internete, ale v reálnom živote. Prečo obete? Posledná úloha je samovražda. Hráči musia vstávať každé ráno o 4:20, kedy im príde nová úloha. Pôvod tejto hry sa pripisuje Rusku, kde zaznamenali desiatky detských samovrážd naprieč krajinou. Podľa Hospodárskych novín sa hra dostala aj za hranice. Na Slovensku sú s ňou spájané dve samovraždy.

Nie je tomu tak dávno, čo som sama bola malé zvedavé dieťa, ktoré rado objavovalo svet. Áno, síce to boli len hrady z piesku, no dnešná doba pokročila. Deti uprednostňujú zákutia internetu, ktoré, priznávam, vedia nie raz prekvapiť.  Napriek tomu však nechápem, prečo sa také množstvo detí zapája do hry, ktorá ich má poslať na „večný život“. Na jednej strane rozumiem ich zvedavosti, z časti viem, čo ich ťahá. Objavovať nové veci, možno sa pochváliť svojim kamarátom, alebo mať nejaké veľké tajomstvo ako filmový hrdina. Pretože v dnešnej dobe je sebapoškodzovanie a hazardovanie so životom proste v móde. To, čo ma zaráža je to, že si tie deti neuvedomujú, čo všetko majú pred sebou. Čo všetko zahodia len preto, aby vyzerali pred svojimi kamarátmi ako veľkí chlapci a dievčatá. A pritom sa ich domček z piesku pomaly rúca bez toho, aby o tom niekto vedel.

Podľa youtubera Zlý zajo, ktorého video nájdete pod článok, ide o prostriedok získavania identity, ktorú neskôr predávajú na dark webe. Neviem, nakoľko sú tieto informácie dôveryhodné. Pravdou však ostáva, že počet samovrážd spájaných s touto hrou stále narastá, nech už je dôvod kurátorov akýkoľvek. Tí si hneď po prihlásení stiahnu všetky informácie o hráčovi z IP adresy, počítača a internetových účtov, ktoré pravdepodobne vydražia na dark webe. Tie po 50 dňoch, čiže po skončení hry predajú najvyššej ponuke. Všetky informácie poskytla youtuberovi skupina Anonymus.  

Jedným z faktorov môže byť aj príliš veľká nepozornosť rodičov, ktorí sú zavalení prácou a nevšimnú si, že ich dieťa nosí už týždeň na ruke vyrezaný znak veľryby.  A síce je dnešná doba uponáhľaná, mnoho detí je v depresii a cíti sa samo, myslím, že nikto s trochou inteligencie nebude chcieť „hrať“ niečo tak zvrátené.

Ak viete, že niekto vo vašom okolí, či dokonca vy ste súčasťou Modrej veľryby, nebojte sa ísť za niekým dospelým, komu dôverujete a zdôverte sa mu. Ak sa bojíte, napíšte do internetovej poradne pre mladých http://ipcko.upside.sk/, kde ostávate celý čas v anonymite. Som si istá, že nechcete byť jedným z tých hlúpych detí, ktoré sa chceli len hrať. Chcete byť úspešnými lekármi a učiteľkami, o ktorých bude svet vedieť, tak prečo to zahadzovať kvôli pár týždňovej hre, ktorá ani nie je zábavná len neskutočne bolestná, vyčerpávajúca a posledná vo vašom živote.

 

Foto: Pexels

Video: YouTube