Študentský komentár: Táto krajina predsa len má potenciál

Aj vy ste patrili medzi mladých ľudí, ktorí budúcnosti Slovenska nedávali veľké šance? Svoj postoj môžete postupne začať meniť. Aj posledné voľby ukázali, že Slováci si už neželajú krajinu, v akej žili doteraz. Vybrali sa preto cestou zmeny. 

Po komunálnych voľbách sa Slovensko prebudilo do hmlistého dňa, ale počasie odzrkadľovalo iba náladu v tábore červených. Slováci sa v hlasovaní o tom, ako sa im bude žiť v ich obciach a mestách, rozhodli dať priestor nezávislej krvi a zároveň tak vystaviť stopku väčšine zástupcov Smeru-SD. Práve porážka ficovcov sa bude v súvislosti s komunálkami 2018 spomínať najčastejšie. 

Najvýraznejšiu prehru zaznamenala strana poškvrnená množstvom korupčných káuz v krajských mestách. Košičania v osobe Polačeka rázne odmietli viceprimátora Petruška i nápadne nezávislú Bašistovú, v Žiline na rozlúčku Chomovi zamával Fiabáne a v Nitre Dvonča hanebne vyhnal mladučký aktivista Hatas. 

Aj napriek týmto stratám má najhorkejšiu príchuť výsledok z Humenného. Grófka Vaľová, ako doterajšiu primátorku miestni nazývali, musela skloniť hlavu a na zneužívanie vlastnej moci i postavenia môže zabudnúť. Ktovie, či to bývalá veštica z kariet vyčítala už pred hlasovaním. 

Polovica Slovenska sa teda vyjadrila jednoznačne. Ficova politika jej už začína byť cudzia a želá si zmenu. Či ju prinesú nezávislo-progresívno-pravicoví kandidáti, to v tejto chvíli nevie nikto. Isté však je, že červená politická veľmoc spokojná byť nemôže a strhanej tvári Roberta Fica pribudnú ďalšie vrásky. Ktovie, koľko sa mu ich na čelo ešte zmestí. 

Autorka komentára je študentkou štvrtého ročníka žurnalistiky na Univerzite Komenského v Bratislave. 

 

Foto: Veronika Pancuráková