Povedzme stop násiliu!

Sme spoločnosť, kde panuje rodová rovnosť, kde pracujú ženy rovnako tvrdo ako muži, avšak stále zarábajú menej. Musia toho zvládnuť celkom dosť. Vedeli ste, že na Slovensku je týraná každá štvrtá žena? 
Už 17 rokov si vďaka Organizácii Spojených národov pripomíname 25. novembra svetový deň boja proti násiliu páchanom na ženách. Každoročne sa konajú akcie počas šesťtýždňového maratónu, ktorý vrcholí 10. decembra, a to v deň ľudských práv. Tieto dni majú pripomenúť ľuďom fakt, že sa násilie stalo pre niektoré ženy akousi realitou a najhoršie je, že si začali na tento nepríjemný fakt zvykať. 

V súvislosti s týmto dňom priniesla pobúrenie marocká štátna televízia, ktorá odvysielala program, v ktorom radila ženám ako zakryť následky násilia. Záporné reakcie na seba nenechali dlho čakať. Bol to kanál 2M a relácia Sabahiyat. Vizážistka dávala typy ženám, ako si správne zamaskovať modriny. Klincom programu bola samotná moderátorka, ktorá dodala: „Dúfame, že tieto skrášľovacie tipy vám pomôžu pokračovať vo vašom každodennom živote.“. Predstavitelia stanice priznali, že táto súčasť programu bola „úplne nevhodná a došlo k redakčnej chybe pri posudzovaní citlivosti a vážnosti témy násilia na ženách.“
Samotná vizážistka poskytla vyjadrenie, že túto situáciu nevidela ako normalizovanie domáceho násilia ale chcela poskytnúť realistickú radu pre týrané ženy, ktoré potrebujú pár dní na zotavenie sa po takomto čine a nevedia si pomôcť s prekrytím rán.


Jeden z cieľov organizácií, ktoré trpiacim ženám pomáhajú je práve odstránenie myšlienky, že by si mali na násilie zvyknúť a pokračovať takto v každodennom živote. Existujú ľudia, ktorí sa snažia reálne pomôcť avšak nie s prekrývaním následkov- modrín. 

Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny poskytuje národnú bezplatnú non-stop linku a posilnenie kapacity špecifických poradenských služieb. Okrem toho existuje veľa dobrovoľných organizácií, ktoré pomáhajú poškodeným osobám v každom kraji na Slovensku. Založené sú nie len linky ale aj krízové centrá. Sú to napríklad Aliancia žien Slovenska v Bratislave, Centrum Dafne v Žiline alebo Pomoc obetiam násilia v Košiciach. 


Násilie páchané na ženách je neakceptovateľné a je to hrubé porušenie ľudských práv a dôstojnosti. Nezatvárajme pred tým oči! 

 

Foto: Pixabay