Táto kniha ti zmení život

Koľkokrát si už počul túto vetu? Na knižnom trhu je stále viac „zaručených“ návodov, ako byť šťastný, úspešný, milovaný, získať si obdiv u opačného pohlavia, či rešpekt v zamestnaní. Každá z týchto motivačných príručiek ťa má vyniesť až na vrchol osobného blaha a zaručiť ti, že od jej prečítania už budeš len šťastný, nič ťa nerozhádže a všetko bude super. Kiežby to bolo také jednoduché…

Motivácia či stimulácia?

Ako prvá ma zaujala terminologická nepresnosť. Je totižto rozdiel medzi motiváciou a stimuláciou. Motivácia vychádza z každého človeka, je to jeho individuálna pohnútka, prečo tú či onú vec chce dosiahnuť alebo prečo ju robí. Teda žiadna kniha ťa nemôže motivovať. Môže ťa stimulovať a na základe toho stimulu sa vytvorí tvoja motivácia. Toľko k formálnej stránke veci.

Život ako z rozprávky – stačí len zalistovať

Neodsudzujem nikoho, kto tieto knihy číta, žijeme predsa v demokratickej spoločnosti. Len mi nie je jasné, čo konkrétne by mi takýto druh literatúry mal dať.  V každom druhom kuse nájdete rady typu: usmievajte sa za každých okolností, nerozčuľujte sa, milujte svojich nepriateľov a podobne. Znie to krásne jednoducho ale všetkým je jasné, že usmievať sa, keď ti ujde električka priamo spred nosa alebo si zabuchneš kľúče, nedokáže nikto, ani autori „všetkovyriešim“.  Zdravá ventilácia hnevu je taktiež  prospešná, to ti potvrdí každý lekár. Vyhnete sa riziku infarktu či upchatiu ciev. A milovať svojich nepriateľov? Pardon, ale nedokážem milovať niekoho, kto o mne rozširuje, že som príslušník hovädzieho dobytka.

Možno by sa podľa týchto rád dalo žiť ale to by ste nesmeli vychádzať z bytu a žiť v izolácii. Netvrdím, že na všetko sa treba pozerať negatívne a nenávidieť celý svet ale spokojný a šťastný život nie je nalinajkovaný v príručke „ Nájdite muža svojich snov“. Šťastie sa dá nájsť v úplne jednoduchých veciach ale nedá sa byť stále len spokojný. Nespokojnosť ťa učí vážiť si tie pekné chvíle a vedieť si ich o to viac vychutnať.

A na záver jeden „citát“: Ženské časopisy ponúkajú dva druhy článkov: 1. Majte sa rada taká, aká ste 2) Schudnite 10 kíl za 10 týždňov.

 

Foto: Pexels