Svet zobrazený cez zrkadlo a náš pohľad naň

Zrkadlo je v súčasnosti pomaly v každej domácnosti, ak nie aj v každej izbe či kabelke. Pozeráme sa doň každý deň. Odráža našu tvár, oblečenie, veci okolo nás... No náš pohľad cez zrkadlo je často skreslený a ľudia môžu v skutočnosti vidieť niečo iné, ako my vidíme v zrkadle.

Veľké, malé, cez celú stenu, do kabelky, štvorcové, kruhové, s rámom, bez neho... Zrkadlá existujú v mnohých podobách. Pohľad nám na ne padne každú chvíľu a aj vďaka nim si vytvárame názor na seba samých. Ale ak sa na to zameráme bližšie, odraz v zrkadle ovplyvňujú mnohé faktory, napr. pozícia zrkadla, jeho kvalita či okolité svetlo, a preto môžeme ten istý obraz vidieť v rôznych možnostiach. A pritom ani jedna nemusí byť pravdivá.

Človek v zrkadle a z priameho pohľadu

Keď sa na nás ľudia pozerajú priamo, väčšinou sa nezameriavajú detaily, ale vidia druhých ako na celok, ktorý zahŕňa oveľa viac ako len výzor. Naopak, keď sa pozeráme sami na seba do zrkadla, skúmame detaily. To nám bráni vidieť seba ako celok. A k tomu všetkému zrkadlá nevedia odraziť náš šarm. Veľakrát som si všimla, že názor, ktorý som si utvorila na seba cez zrkadlo sa nezhodoval s názormi druhých, ktorí sa na mňa pozreli priamo.

Svet okresaný zrkadlom 

Aj svet sa odráža v zrkadle. A ak sa postavíme do správneho uhla, môžeme ho vnímať bez toho, aby sme tam videli seba. Ale v zrkadlovom obraze okolitého sveta sa ukracujeme o plnosť jeho krásy aj originálny 3D pohľad naň. A ak je ten obraz ešte aj zaznamenaný, napr. na fotke, nemôžeme počuť okolité zvuky, či podnety, ktoré dodávajú nášmu pohľadu plnosť.

Z môjho pohľadu je zrkadlo len vec vytvorená ľudskými rukami, ktoré sa zahrali s fyzikálnymi zákonmi a ľudia ho berú ako zázračné stvorenie, ktoré nám môže ukázať, akí sme. Keď si to zhrnieme, zrkadlá skresľujú a okresávajú pohľad na svet. Nevedia odraziť šarm, vnútornú krásu človeka ani veľkoleposť prírody. To, akí sme nezistíme cez zrkadlo...

 

FOTO: Matipupa