Titul alebo peniaze? Maturanti sa už budú musieť rozhodnúť

Práca alebo vysoká škola? Túto otázku si kladie asi každý maturant a rozhodnúť sa nie je jednoduché. Veríme, že po tomto článku to už bude pre vás ľahšie, zhrnieme vám v ňom všetky svetlé aj tmavé stránky oboch možností.

Objektívne sa pozrite na svoje kvality

Toto je asi prvá vec, ktorú musíte spraviť. Je nezmysel ísť na vysokú školu, pokiaľ ste ledva prešli tou strednou. Buď sa zatnete a prinútite sa učiť alebo sa vyberte tou druhou cestou. Nikde nie je napísane, že známky predurčujú vašu budúcnosť a práve v práci objavíte svoje kvality.

To však platí aj naopak. Ak ste už na strednej škole mali dobré známky, tak máte pozitívne predpoklady (keď nepoľavíte), aby ste vysokú úspešne zvládli. Vtedy je už len na vás ako sa rozhodnete.

Peniaze

Ďalší faktor, ktorý musíte zobrať do úvahy sú financie. Ak sa pôjdete študovať, musíte sa zmieriť s tým, že vám peniaze z neba padať nebudú. Už vôbec nie, ak si zvolíte súkromnú školu. Samozrejme, môžete pracovať popri škole, ale to sa zjavne do konca štúdia nezastavíte a je menšia pravdepodobnosť, že zarobíte toľko, čo priemerne pracujúci človek.  

Titul alebo peniaze? Maturanti sa už budú musieť rozhodnúť

Rozhodnite sa podľa povolania

Pre určité povolania je vysoká škola nevyhnutná, pre iné je to len plus a pre ostatné úplný nezmysel. Je jasné, že byť lekárom bez vysokej školy byť nemôžete, ale takým novinárom alebo podnikateľom už áno. Toto je ale príklad, kedy je vysoká škola výhodou, ale zaobídete sa aj bez nej. Pri týchto povolania sú dôležité kontakty, ktoré vám výška ponúka. Pre podnikateľa a novinára to má nesmiernu cenu a rovnako aj pre iných. V dnešnom svete sa kontakty len a len zídu.

Titul alebo peniaze? Maturanti sa už budú musieť rozhodnúť

Zhrnutie

Aj keď si teraz zle vyberiete, skúsiť odznova to môžete vždy. Neublížia vám ani skúsenosti, ktoré nadobudnete v práci ani na vysokej (tie kontakty).

Pokiaľ ste si vybrali povolanie, pre ktoré je titul nevyhnutný alebo viete, že si ním len pomôžete, tak nemáte nad čím váhať. Možno si teraz nebudete môcť dovoliť to, čo vaši pracujúci rovesníci, ale ak zúžitkujete poznatky zo školy, budete na tom neskôr omnoho lepšie ako oni. Nezabúdajte, titul nie je všetko. Potrebujete aj prax a tú skúste získať počas školy. Je to nesmierne dôležité, pretože nikde nie je napísané, že školu musíte dokončiť. Treba mať plán B.

Nájsť úžasnú prácu, slušne ohodnotenú si viete aj bez titulu. Pracovné skúsenosti získate časom a bude to pre vás jednoduchšie ako pre študujúcich. Vy už ale vstupujete do sveta dospelých. Budete mať povinnosti ale aj viaceré výhody. No uvedomte si, že ak si dáte pauzu od štúdia, nabehnúť na učenie bude pre vás už zložitejšie. V budúcnosti sa môžete stretnúť s ľuďmi, ktorý budú mať vyššie platy a právomoci len vďaka pár písmenám pred menom.

 

Foto: Pexels