Čo majú spoločné skratky SMER-SD a WIFI?

Železnice za čias predsedu Národnej rady SR Andreja Danka chytili druhý dych. Zaradili však nesprávny smer.

V čase, keď žlté vlaky ukončili svoju púť na našich železniciach a Andrej Danko vypravoval obnovené IC vlaky, Železničná spoločnosť Slovensko na svojej stránke uvádza, že nakúpila do týchto súprav nové wifi zariadenia v hodnote 408-tisíc eur bez DPH. Nákup sa uskutočnil bez súťaže a železnice ho odôvodnili častým sa sťažovaním cestujúcich na pomalé internetové pripojenie v súpravách.

Železnice ešte v januári nakúpili nové zariadenia značky Huawei do dvadsiatich vozňov IC vlakov. Ak by sme sumu, ktorú sme spomínali prepočítali na jeden vagón, cena za nové internetové služby by bola zhruba 20-tisíc eur bez DPH. Na porovnanie, spoločnosť Slovak Telekom, ktorá tieto služby štátnej firme ponúkala od roku 2014 dostávala za ich poskytovanie menej ako 3000 eur (v prepočte na jeden vagón). To znamená, že cena za nový internet vo vozňoch sa navýšila viac než šesťnásobne.

Podľa dostupných informácií na stránke železníc, nové wifi zariadenia s dvojročnou zárukou dodá štátnej firme spoločnosť WDS Solutions. Firma figuruje v obchodnom registri od roku 2011 so sídlom v Žiline a jedným zo zakladajúcich spoločníkov je aj Michal Sukupčák. Ten takisto sedí v dozornej rade vo firme svojho otca Martina Sukupčáka SUMMIT. V rade tejto firmy sedel do roku 2005 aj súčasný primátor Žiliny a poslanec strany SMER-SD Igor Choma.  

Mnohí IT odborníci sa zhodujú, že cena je zbytočne navýšená. Železnice zase tvrdia, že nový systém umožní rýchlejšie pripojenie a nové zariadenia budú môcť využiť namiesto terajších troch až osem SIM kariet. Naraz v sieti však môžu fungovať aj pri nových zariadeniach iba štyri SIM karty.

Možno si v štátnej firme mysleli, že keď navýšia cenu o niekoľko tisíc eur, navýšia tým aj rýchlosť internetu vo vlakoch. Inak celkom milý vtip na záver je, že na stránke jednej zo spomínaných firiem je zobrazený veľkým písmom citát Martina Sukupčáka: Nechváľte sa úspechmi, ak ste ich dosiahli okrádaním štátu a spoluobčanov.“

 

Foto: Markíza.sk