Vianoce spôsobujú radosť či zbytočný stres?

December je už tu a s ním prichádzajú aj dlho očakávané Vianoce. Tešíme sa a odpočítavame dni, ale zároveň stresujeme, nakupujeme a vyvárame. Je teda podstatné, z akého uhlu sa na to pozrieme.

Rodina

Vianočný čas je charakteristický tým, že sa stretne celá rodina. Na jednej strane, niekedy sa to nepodarí za celý rok. S najväčšou pravdepodobnosťou máte radi vašu rodinu a je vám príjemné s nimi tráviť čas. Na druhej strane, ak sa stretne viacero ľudí, ktorí už nie sú zvyknutí bývať v jednej domácnosti, môže to viesť k hádkam a dusnej atmosfére.

Veľa jedla 

Kopec koláčov, kapustnica, šalát plávajúci v majonéze či vyprážané rezne. Všetkého je veľa a navyše to aj výborne chutí. Hrýzť niečo vybalení na kresle pri tradičnom vianočnom filme je jednoducho nutnosť. Desivejšou stránkou je však postaviť sa po sviatkoch na váhu. Málo pohybu a veľa dobrôt si vypýtajú svoju daň.

Obchody 

Vďaka tomu, že sú obchody otvorené do poslednej chvíle, aj najväčší zábudlivci majú šancu zaobstarať pre svojich blízkych darček. Avšak masy ľudí a dlhé rady najmä v obchodných domoch sú zdĺhavé a otravné.

Cesty 

Vlaky z Bratislavy na východ sú posilnené a vďaka aplikáciám či sociálnym sieťam sa môžete zviesť s hocikým. Problémom však je, že lístky na vlak zvyknú byť pred Vianocami vypredané. Nehovoriac o tom, že lístky zadarmo pre študentov nie sú dostupné asi od novembra. Keď cestujete autom, môžete sa pripraviť na zápchy.

Sneh 

Tešíme sa na bielu krajinu, ktorá v nás evokuje pocit rozprávky a možnosť ísť sa sánkovať. Sneh v posledných rokoch nie je samozrejmosťou. Navyše spôsobuje zlú dopravnú situáciu a znižuje pocitovú teplotu.

Darčeky 

Dôvod, prečo sme sa na Vianoce tešili ako malí. Ukázať priateľom a rodine, že nám na nich záleží a takisto sa cítiť milovaný. Ak však darčeky necháme na poslednú chvíľu hrozí nám, že nebudeme vedieť niečo zohnať alebo si nebudeme istí či to stihne prísť načas.

Vianoce krásne obdobie, kde každá jeho súčasť má svoje výhody a nevýhody. Podstatné je pochopiť pravý význam Vianoc a zbytočne sa nestresovať. Stačí sa kontrolovať, nenechávať nič na poslednú chvíľu, tešiť sa z maličkostí, robiť ústupky a užívať si čas strávený so svojimi blízkymi.