Občas nerozhodujeme len za seba. To si musíme uvedomiť

Jeden z čiernych dní pre Slovensko. Taký nastane vždy, keď niekto umrie a rozhodnú o tom sekundy či zlé rozhodnutia. Jeden preto, lebo chcem, aby sme si uvedomili, že dnešným dňom to nezačalo a, bohužiaľ, to ani nekončí. Každý deň môže byť čierny, keď tomu pomôže náhoda alebo svoju úlohu zohrá ľudská ľahkomyseľnosť a prchkosť. Je ešte predčasné polemizovať, čo alebo kto mohol za nešťastia, ale vždy je ten pravý čas sa zamyslieť, ako tomu môžeme predísť. Niekedy len stačí spomaliť a začať rozmýšľať, aby sa nič nestalo nám, ale aj aby sme neublížili nikomu inému, pretože to nie je vždy len o nás. 

Tragická zrážka autobusu s nákladiakom pri Nitre si vyžiadala 12 mŕtvych, z toho minimálne štyri sú maloleté osoby, a 17 zranených. Traja sú v kritickom stave a medzi ranenými je aj vodič nákladiaku. Informovala polícia krátko pred piatou hodinou na sociálnej sieti. Ďalšie dve smutné správy priniesol Dopravný podnik Bratislava. Pri zástavke Námestie Biely Kríž sa stretu s električkou nevyhla osoba, ktorá práve prebiehala cez koľaje. K nešťastiu prišlo aj na železničnom priecestí pri Ivanskej ceste, kde zrazil vlak chodca. 

Tieto smutné správy dnes zasiahli Slovensko. Nesú v sebe až prisilný odkaz toho, aký krehký život môže byť. Život nás, ale aj iných. Predmetom tohto článku nie je nikoho súdiť, to je úlohou iných inštitúcií. Cieľom je ale upozorniť na naše rozhodnutia. Aké je dôležité ubrať z plynu, obzrieť sa pri prechádzaní cez cestu, aké je potrebné, aby sme boli pozorní, neohrozovali druhých a zbytočne neriskovali. 

Ako sa hovorí, každý by mal začať od seba. Aj ja začínam. Pred pár dňami som sa tak ponáhľala na autobus, že som skoro skončila pod kolesami auta. Z môjho pohľadu to vyzeralo byť všetko na stotinu vyrátané, priam ako z akčného filmu s víťazným záverom. Ale čo sa mohlo stať? Stačilo, aby som zle stúpila a skončila by som v nemocnici. Pri šťastí. Čo by bolo ešte horšie, vodič auta mohol strhnúť volant a ublížil by si aj on. A to len pre moju ľahkomyseľnosť a nesprávne zvolené priority. 

Aj z banálnych počinov, ktoré si myslíme, že nikoho neohrozia, môže vzniknúť veľká tragédia. Môžeme byť jej obeťou, ale i príčinou. To si musíme uvedomiť.

Smúťme s pozostalými obetí, verme v uzdravenie zranených a nedovoľme, aby sme sa ešte niekedy ponorili do tak čierneho dňa. 

 

Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky, Facebook/Dopravný podnik Bratislava

Foto: Facebook/Prezídium Hasičského a záchranného zboru