Potrebujeme bulvár? Prečo je Nový čas načítanejším denníkom?

Moja mama chodí každý deň do roboty a pracuje až do večera. Vždy keď príde domov, osprchuje sa, zohreje si večeru a prečíta si Nový čas. Dlho som jej zvyk nevedela pochopiť.  Snažila som sa jej dohovoriť, ale ona ma nepočúvala. Nechápala som, ako môže čítať tie nezmyslené články o živote a neverách rôznych celebrít.

Raz som mala náročný deň. V škole sme písali veľa testov a v robote som musela odovzdať niekoľko článkov šéfovi. Večer som si ľahla do postele a pustila si televíziu. Práve vtedy išli Geissenovci. Presne to som v tej chvíli potrebovala. Zapnúť si nejaký film alebo seriál, pri ktorom nemusím rozmýšľať a budem len relaxovať. Vtedy som pochopila, prečo mama každý večer číta Nový čas. Je to jej spôsob relaxu.

Aj keď som už porozumela zmýšľaniu mojej mamy, stále si myslím, že bulvár nepotrebujeme. Poznáme mnoho iných možností, ako si môžeme oddýchnuť. Denníky ako Nový čas alebo Plus 1 dní šíria neoverené informácie a senzácie, aby mali veľa čitateľov. Kupovaním, ich ľudia len podporujú. Novinár by si mal vždy všetky informácie overiť a nie si ich upraviť alebo vymyslieť. Viem, že aj takto niektoré články vznikajú.

Ak by si ľudia našli inú činnosť, pri ktorej si dokážu oddýchnuť, tak verím, že by si Nový čas nekúpili. Súčasne je to najčítanejší denník na Slovensku. Väčšinu z neho tvoria však len obrázky a inzercia. Možno preto ho majú ľudia tak radi, sú leniví čítať. Keby ale Nový čas a Plus 1 deň zmizli, našli by sme si inú záľubu? Asi by sme začali napríklad viac pozerať televíziu. Vymeniť Plus 1 deň za Farmu tiež nie je rozumná možnosť.

Kým sa nenaučíme rozlišovať, čo je pre nás život potrebné a nebudeme si vedieť vyberať z ponuky iných variant, dovtedy budeme čítať a pozerať nezmysli. Existujú Hospodárske noviny, Pravda alebo Denník N, rovnako aj knihy, krížovky, divadlá a galérie. Ale je to na každom z nás, pre ktorú možnosť sa rozhodne. Niekoho naozaj baví čítať si o živote celebrít a nechce s tým prestať.

 

Foto: Pexels