Študentský komentár: Mali by sme sa tešiť, ale...

Slovensko sa po prezidentských voľbách 2019 zobudilo do rozpačitého rána. Na jednej strane si zvolilo slušnosť a pravdu, no druhá strana mince ukazuje, akú silu dalo konšpirátorom a ničiteľom systému. Ak sa teda vo výsledkoch neviete zorientovať, nie ste sami.

Demokratická a liberálna kandidátka Zuzana Čaputová ovládla prvé kolo prezidentských volieb so ziskom 40,57 %. V druhom kole volieb zabojuje o prezidentské kreslo s Marošom Šefčovičom, ktorý získal 18,66 % hlasov. Táto časť príbehu by bola pre občanov, ktorí si ctia demokraciu a proeurópske smerovanie Slovenska, pohladením na duši a dôvodom na úsmev. Je tu však jedno veľké ale. 

Tretie a štvrté miesto totiž obsadili kandidáti, ktorí svojimi vyjadreniami a víziami neprajú našej krajine nič dobré. Kandidáti, ktorí lejú vedrá špiny a konšpirujú svojimi tvrdeniami o valiacich sa nebezpečných migrantoch, klamú, očierňujú a pokukujú po praktikách o obmedzení slobôd. Takí, ktorí sa aj napriek oficiálnym priebežným výsledkom tešia, že vyhrajú voľby, alebo takí, ktorí pred novinárov ani nepredstúpia. 

Na treťom mieste skončil so ziskom 14,34 % Štefan Harabin, antisystémový bojovník proti systému, ktorý sám vytvoril. Hneď za ním sa so ziskom 10,39 % umiestnil extrémista Marian Kotleba. Ak by sa títo dvaja kandidáti v prvom kole spojili, ich hlasy by stačili na pokorenie Šefčoviča. A Slovensko by si zrazu nemuselo vyberať medzi demokratickou liberálkou a demokratickým konzervatívcom, ale muselo by voliť slušnosť alebo fašizmus zaobalený klamstvami. A to je to hrozivé. 

 

Foto: Študentské noviny