Telom každého človeka ročne prejde takmer 11 litrov tvrdého alkoholu

Alkohol pije takmer každý. Či už je to pivo, víno alebo tvrdé. Niektorí rodičia ho dokonca dávajú už malým deťom, keď im je zle od žalúdka. Ako dnes si pamätám, že aj mňa babka v mojich tuším šiestich rokoch, naháňala po cukrárni s pivom v ruke, nech si odpijem, že mi bude lepšie. Počula som aj o extrémnejších prípadoch, kedy babičky svojim vnúčatám dávali do mlieka biele víno, vraj na lepší spánok či pri raste zúbkov. Ja by som svojmu dieťaťu žiadny alkohol síce nedala, avšak aj tieto fakty sú dôkazom toho, že alkohol pijú naozaj všetci.

Pitie vedome a s nejakým účelom, či už len zabaviť sa alebo zabudnúť na problémy, začína už vo veľmi mladom veku okolo 12-13 rokov. Chalani pijú snáď preto, aby zapadli do partie ku starším a dievčatá preto, lebo sa ten chalan s nimi rozišiel. Môžu sa však rozhodnúť, riešiť  alkoholom aj problémy doma či v škole a povedzme si pravdu, tam sú problémy dosť často. Aj oslavy, rôzne koncerty či párty, na všetkých takýchto udalostiach je bežné vypiť si. Postupne to môže prejsť do stavu, že pijem preto, lebo je víkend a neviem sa zabaviť inak. Stáva sa rituálom stretávka v piatok na tom ihrisku, ktoré máme všetci rovnako ďaleko od domu a posedávanie na lavičkách do neskorého večera. Samozrejme s fľašami.

Teraz možno niektorí prikyvujete a pýtate sa. Je toto začiatok alkoholizmu? Ja si myslím, že áno, aj nie. Povedzme si na rovinu, alkohol do tínedžerského života patrí čoraz viac. A bodaj by nie, keď ho majú na každom kroku. Pijú rodičia, starí rodičia, krstní rodičia, tak prečo nie aj oni? Veď sú už dospelí a tí pijú. Každopádne, väčšinou to skončí tak, že sa v priebehu pár rokov vybúria a potom príde reálny život. Zistia, že sa musia začať starať o seba sami, že ani ich organizmus každovíkendové ožieračky nezvláda a vlastne ani im sa už nechce.

Lenže časť týchto „tínedžerských pijanov“ sa po čase  k tomu znova vráti. Či už kvôli finančným problémom alebo nezhodám s partnerom. Znovu sa rozhodnú riešiť to alkoholom. Vtedy už je len na nich, či sa po prvej opici rozhodnú, že tak, ako rýchlo znova začali, aj skončia alebo do toho spadnú.

Bohužiaľ, sú aj takí, ktorí sa z toho vôbec nedostanú a pokračujú v tomto životnom štýle popri škole či práci. Potom je len otázkou času, kedy si kvôli alkoholu narobia dlhy, z práce ich vyhodia a partner ich opustí. Samozrejme v prípade, že majú to „šťastie“ a nájdu si partnera s rovnakou závislosťou, môžu sa s ním o pár rokov deliť o miesto na cintoríne.

 

Foto: Pixabay