Kuba po smrti Fidela Castra

Kubánsky revolucionár v typickej zelenej uniforme s hustou čiernou bradou a neodmysliteľnou zelenou čiapkou. Tak si na Fidela Castra spomína staršia generácia. 

V deň jeho úmrtia si Kuba nebola istá ako na túto správu zareagovať. 
Ľahostajnosť a úľava konfrontované so smútkom a prekvapením. Udalosti z histórie spojené s Fidelom Castrom rezonujú naďalej aj po jeho smrti. 
Pre staršiu generáciu bol jediným lídrom, ktorého poznali. Ich rodičia boli revolucionármi, ktorí v 1959 vykrikovali heslo „viva la revolución.“ Castro krajinu modeloval a vládol jej tak dlho, že si ju pravdepodobne bez jeho odkazu nebudú vedieť predstaviť.
Na druhej strane ho množstvo mladých Kubáncov videlo ako prekážku voči ďalším trhovým reformám, ktoré by mohli zlepšiť životnú úroveň obyvateľstva a taktiež ako brzdu užších vzťahov so Spojenými štátmi. Pre tých bola asi jeho smrť úľavou.
Na Floride sa na túto situáciu pozerali z úplne iného uhla pohľadu. Stovky exilových Kubáncov otvorene oslavovali úmrtie „el comandanteho“ v štvrti Little Havana.


„Pre tých, ktorí ho milovali bol najväčší. Pre tých, ktorí ho nenávideli, neexistoval nikto horší“.
Kuba sa pravdepodobne nezmení len kvôli tomu, že Castro práve zomrel, keďže je to už cez desať rokov odkedy sa vzdal úradu kubánskeho prezidenta a vedenie vlády prešlo na jeho brata, Raúla Castra.
Za 47 rokov, odkedy Castro transformoval Kubu na komunistický štát a zápasil so Spojenými štátmi, pracoval Raúl v jeho tieni ako partner.
Dnes má 85 rokov a odkedy sa v roku 2008 oficiálne stal kubánskym prezidentom, premenil Kubu na inú krajinu. V mnohých ohľadoch rozdielnu a napriek tomu pozoruhodne rovnakú. 


Koniec jednej éry a začiatok ďalšej
Po Fidelovom odchode sa dostáva do popredia nová otázka. Ako bude vyzerať Kuba po smrti komunistického vodcu?
Mnohé zo zavedených liberalizačných krokov Raúla Castra predstavujú odmietnutie tvrdého štátneho režimu vybudovaného jeho starším bratom. Raúl má pevnú kontrolu zaistenú vojenskými vodcami a nový ekonomický kurz, v ktorom súkromný podnik hrá dôležitú úlohu. Nad jeho vládou sa ale stále vznášala neviditeľná ruka brata a odkaz, ktorý po sebe zanechal.


Balíček amerického sna
Normalizácia diplomatických kontaktov koncom roka 2014 medzi Obamom a Raúlom Castrom viedla k oživeniu politických a hospodárskych stykov. Obchodné a finančné sankcie voči Kube boli uvoľnené a priame lety boli obnovené. 
Po dosluhujúcom americkom prezidentovi, ktorý sa snažil tieto dve krajiny zblížiť, prichádza na scénu nová postava. Donald Trump, ktorý sa ujme funkcie v januári roku 2017, počas predvolebnej kampane sľuboval, že nebude pokračovať v politike zbližovania ak Kuba nezmení svoju politiku a nezačne robiť reformy. 


Koniec Castrovej Kuby
Je otázne, aký bude Trumpov postoj voči Havane po nástupe do úradu. Turizmus bude lákavou a očakávanou zmenou, po ktorej možno mnohí Kubánci radi siahnu. Amerika prostredníctvom cestovného ruchu môže veľmi kladne prelomiť ľady studených vzťahov po celé roky živených a udržiavaných vzájomnou hrozbou mocností USA a Ruska. 
Z dôvodu mnohých veľmi silných záujmov je Kuba ako krajina na rázcestí. Bude zaujímavé sledovať akým smerom, ako a s kým si nakoniec zapáli svoju povestnú Havanu.
 

Foto: Pixabay