Kniha Americký cisár: Bieda a cesta za lepším životom

Vydavateľstvo Absynt má na konte ďalšiu reportážnu knihu. Tentoraz o téme, ktorá bola, je a zrejme aj v budúcnosti bude, aktuálna. Téma chudoby, hladu a s tým spojenej migrácie.

Poľský autor Martin Pollack sa vo svojej knihe Americký cisár pozerá na chudobu v Haliči v období okolo roku 1888, ktorá viedla k masívnym migráciám za lepším životom.

Nerozoberá len chudobu a hlad, ktoré viedli k migrácií, opisuje aj čo ľudia, ktorí sa na danú cestu rozhodli vydať, museli podstúpiť. Násilie, nedôvera, nedôstojné cestovné podmienky. To je len zlomok z toho, čo si hľadači lepšieho života museli vytrpieť. Martin Pollack pred tým nezatvára oči, nespomína to len tak okrajovo, nevyhýba sa opisom.

Matky platiace za zabitie vlastných detí, obchod s mladými dievčatami, silný antisemitizmus. To je len zopár tém, ktoré v tejto, celkom útlej knižke (237 strán), Martin Pollack rozoberá. Všetky tieto odporné, negatívne veci predstavuje čitateľovi pútavo, zrozumiteľne, nepoužíva zložité slová alebo komplikované vetné konštrukcie. Kapitoly sú krátke, ale zároveň podrobné, takže aj keď danú tému rýchlo prečítate, ostane vo vás pocit na zamyslenie sa.

Knihu Americký cisár odporúčam ľuďom, ktorí majú radi reportážne knihy, rovnako aj ľudom, ktorých zaujíma história a ako to vlastne bolo s tou Haličskou chudobou.

 

Foto: Adam Baláž