Leto sa blíži a s ním aj viac času na čítanie: Tipy na summer reading

Slnko, voda, letné drinky, kúpaliská, dovolenky, more, hory, ale hlavne oddych. Už čoskoro bude leto. Ak ste školopovinní, tak vás čaká ešte mesiac, aby ste si mohli potom nerušene oddýchnuť. A na oddych je, samozrejme, dobrá aj kniha.

Ak ste knihomoľ, tak pravdepodobne si už teraz píšete dlhý zoznam kníh, ktoré by ste chceli prečítať cez leto. Určite to máte aj vy tak, že polovicu  z nich neprečítate a k tomu zoznamu každým dňom priraďujete ďalšie a ďalšie knihy.

No ak nie ste knihomoľ, ale iba bežný čitateľ, ktorý nepotrebuje mať zoznam kníh na leto s 30 titulmi a chce ešte postíhať všetky recenzné výtlačky, tak presne pre vás tu mám zopár tipov na letné čítanie. Keďže každý má rád niečo iné, tak som vybrala zmes žánrov, ktorá by vás mohla zaujať. Vyberala som zväčša novinky, ktoré sa dostali na knižné pulty iba nedávno a ja som mala s nimi česť tento rok. Ak si náhodou nevyberiete z tohto zoznamu žiadnu knihu, tak ešte môžete zavítať na môj blog, v ktorom nájdete článok z minulého roka.

Väčšina týchto kníh patrí medzi moje obľúbené, takže určite za ich kvalitu ručím. Niektoré boli síce slabšie, ale každá z nich má v sebe niečo, čo vás donúti udržať pozornosť.

Žltá hviezda

- tenučká kniha, ktorá vás zaujme svojím obsahom. Kniha sa zaoberá druhou svetovou vojnou, zachytáva nešťastie, hrôzostrašné podmienky, ale aj túžba a odhodlanie, silu žiť. Navyše táto kniha nie je písaná klasicky ako próza, ale má štruktúru ako poézia.

Handrová bábika

- kniha, ktorá spôsobila veľký BOOM v knižnom svete. Jedno telo zošité zo šiestich. Vyšetrovateľ s problémami a tajomstvami. A zoznam ďalších obetí, na ktorom figuruje vyšetrovateľovo meno.

Veľmi pôsobivý triler, ktorý vás určite zaujme už len tým, že z anotácie máte pocit, že to bude úplne zvrátené a krvavé. Celkovo to nebolo až také VAU, ako by som od toho očakávala, ale kniha určite stojí za prečítanie.

Dve sestry

- poslednom čase milujem nórsku literatúru a autorka Dvoch sestier je PANI spisovateľka. Výborná reportážna literatúra, ktorá sa zaoberá dvoma sestrami, ktoré opustili svoju rodinu, aby išli do krajiny, kde zúri vojna len preto, lebo je to dobré a ich náboženstvo to schvaľuje.

Silný, dojemný príbeh, ktorý vás nenechá ľahostajnými. Autorka napísala aj knihu Jeden z nás: Príbeh o Nórsku, ktorá je taktiež výborná. Všetko, čo je od Absyntu je pre mňa zážitkové čítanie a ja vám knihy z tohto vydavateľstva len a len odporúčam!

Nočný vták

- ďalší skvelý triler, ktorý je veľmi psychologický, a to ma na ňom nesmierne bavilo. Nevysvetliteľné samovraždy mladých dievčat, ktorých spája jedna psychiatrička. Nielen vyšetrovateľ pátra po vrahovi, ale aj samotná psychiatrička sa rozhodne konať na vlastnú päsť a vraha vypátrať.

Táto kniha ma dostala najmä pre tú úžasnú prepracovanosť psychiky, ktorá vo mne vyvolala doslova úžas. Síce sú tam určite nejaké chybičky, ale aj napriek tomu som si túto knihu zamilovala.

Od trilerov sa presunieme opäť k vážnejším témam a ja vám odporúčam knihu, v ktorej na každej stránke nájdete rasizmus. Veľké maličkosti vás doslova rozsekajú a vy nebudete vedieť, čo robiť. Zo začiatku možno budete takí ako ja. Preklínala som tú knihu, pretože som nemala žiadne pochopenie pre hlavnú postavu, ktorá bola černoška a obvinená z vraždy bábätka. Nakoniec sa však konečne začala chovať ako rozumná žena a kniha náhle zmenila smer. A ten koniec! Určite sa nenechajte odradiť, ak sa vám začiatok nebude páčiť.

Leto sa blíži a s ním aj viac času na čítanie: Tipy na summer reading

Príbeh služobníčky

- kniha, ktorú keď vidíte, si poviete: „Túto musím mať!"

Výborné spracovanie, ale aj výborný príbeh, v ktorom svet má svoje vlastné pravidlá. Je to svet, v ktorom ženy-služobníčky sú tu iba na to, aby rodili deti Veliteľom (keďže prevláda veľká neplodnosť).

Nedostatok lásky, smútok za dobrými časmi, nemožnosť niečo urobiť, oslobodiť sa, si vás získa a roztriešti vaše srdce na milión kúskov, rovnako ako to moje.

V tmavej komore

- nie ideálny otec, ktorý sa nie ideálne správal, si zmenil pohlavie a jeho dcéra sa rozhodne zistiť, čo sa v tej žene, ktorou teraz je, skrýva z jej krutého otca.

Výborne, výborne, výborne! Kniha s LGBT tématikou, pri ktorej vám dôjdu slová.

Susan na základe faktov, vzdelania, pochopenia, lásky vytvorila dokonalý celok, ktorý je prudko čitateľný. Nielenže musíte mať „voľnejšie“ názory, ale aj pochopenie.

Keď sme už pri tých „voľnejších“ názorov, tak ak ste milovník YA literatúry, tak Najdlhší deň Adama T. je to pravé pre vás. Dve línie, ktoré sa na konci spoja a vytvoria dokonalý celok. Adam, ktorý prežíva šťastie, smútok, radosť, bolesť, lásku. Adam gay. Náboženská rodina a neochota miestami porozumieť životné strasti. Kniha prečítaná na jeden nádych vo vás určite niečo zanechá.

Leto sa blíži a s ním aj viac času na čítanie: Tipy na summer reading

Všade samé korytnačky

- nová preložená kniha od Greena.

Priznávam, že ja Greena nemám rada, ale táto kniha sa mi páčila. Asi preto, že je absurdná, nepochopiteľná, zbytočná a presne v tom je jej krása. Kniha plná záhad, lásky, priateľstva, vyrovnávania sa s krutým osudom, poprepletaná umením, chorobami, peniazmi, absurdnými požiadavkami, výčitkami, vnútorným bojom, virtuálnym svetom...

Jednoducho ľahko stráviteľná a veľmi svojská kniha.

Leto sa blíži a s ním aj viac času na čítanie: Tipy na summer reading

Oblak a veľryba

- krásny príbeh priateľstva, tajomstiev počas „existencie“ Železnej opony, ktorý je ľahko pochopiteľný, pretože je určený pre deti od 10 rokov. Napriek tomu to nie je len taká obyčajná detská kniha, ale je aj odkazom pre nás všetkých, aby sme pochopili detské zmýšľanie, poučili sa zo svojich chýb, pretože jediné, čo deti potrebujú, je láska blížneho človeka, láska jeho rodičov a spoľahlivé priateľstvá, ktoré vytvárajú spoločne svoje imaginárne svety.

A na záver moje dve obľúbené autorky

Irena Brežná a jej Postrehy emigrantky

Elena Ferrante a jej Zraňujúca láska

Dve výborné diela, ktoré nepotrebujú komentár. Irena skvelá spisovateľka, ktorá píše o minulosti, o rasizme, o vojnách, o životných udalostiach, situáciách, ktoré dokazujú, aká je silná a inteligentná.

A Ferrante? Ona je pre mňa láska a aj keby napíše knihu receptov, tak si ju prečítam. Taliansko, Neapol, talianska rodina, prostredie, jazyk na vás doslova dýcha a prináša vám tú skvelú taliansku atmosféru.

Leto sa blíži a s ním aj viac času na čítanie: Tipy na summer reading

Dúfam, že som aspoň v jednej knihe trafila do vášho „gusta“. Užite si leto, ale aj posledné jarné dni, v pokoji zvládnite maturitu, skúšky a s radosťou sa tešte na mesiace oddychu. Krásne blížiace sa leto prajem.

PS: Ak budete chcieť o knihách vedieť viac, tak väčšina je aj zrecenzovaných na vyššie spomínanom blogu

 

Foto: weheartit.com, Simona Tlacháčová