Absurdná hra Plešivá speváčka poukazuje na prázdnosť našich životov

Hra od Eugena Ionesca hraná v divadle Ludus zachytáva podvečer v anglickej domácnosti. Pán a pani Smithovi vedú konverzáciu, ktorá sa skôr podobá na monológ pani Smithovej. Na jej nepodstatné repliky jej občas ironicky a znechutene odpovie pán Smith, ktorý číta noviny. Absurdná situácia sa mení na povedomú, keď sa manželia dokážu spoločne zapojiť do debaty iba pri opovrhovaní ich au pair Mary (Kristína Tóthová). Úlohy pani Smithovej, ktorá sa tvári akoby bolo všetko v poriadku, sa zhostila Edita Borsová. Jej naivný úsmev dopĺňa charakter paničky z predmestia. Jej manžela, ktorý sa snaží pôsobiť ako človek s nohami pevne na zemi hrá Kamil Kollárik, ktorého môžu televízny diváci poznať skôr z dabingu.

Ďalším manželským párom sú pán a pani Martinovci (Štefan Martinovič a Katarína Baranová). Prichádzajú na to, že sú v Londýne v rovnaký čas, išli tým istým vlakom, v tom istom kupé, bývajú v tom istom byte a majú to isté dieťa. Dopracujú sa až k tomu, že sú manželia. Sú príkladom toho, čo sa stane, keď ľudia hovoria, ale nerozprávajú sa navzájom.

Konverzácia bez pointy pokračuje aj po tom, čo prichádza kapitán požiarnikov v podaní Michala Horňáka. Atmosféra graduje, prekrikujú sa a hádžu veci.

Celá hra je obrazom spoločnosti. Poukazuje na prázdnosť medziľudských vzťahov, ktorú zakrývajú stereotypy a klišé. Kritizuje najmä manželské páry, ktoré často spája iba zväzok na papieri či rovnaký byt. Eugene Ionesco vo svojej hre opovrhuje vtedajším povýšeneckým zmýšľaním buržoáznej spoločnosti. Aj napriek tomu, že hra má skoro 70 rokov, jej podstata sa nezmenila. Zobrazuje súčasný svet, kde slová strácajú svoj význam, podobne ako naše životy. Miestami pôsobí komicky a chaoticky, ale o to viac to predstavuje tragédiu dnešnej doby.

 

Foto: allevents.in