Vo veľkom štýle. Keď zločin nemá vekové obmedzenie

Oklamaní systémom, zdravím, ale aj vlastnou tvrdohlavosťou sa Joe (Michael Cane), Willie (Morgan Freeman) a Albert (Alan Arkin) pokúsia dokázať, že zločin nemá vekové obmedzenie. Traja starí páni naplánujú lúpež v pohodovej komédii s jednoduchou a naoko predvídateľnou dejovou líniou.

Úspešné vykradnutie banky je možné, dá sa prežiť a je možno aj opodstatnené

Nového spracovania rovnomenného filmu z roku 1979 sa zhostil režisér Zach Braff a do hlavných úloh obsadil trio hercov - veteránov, ktoré prináša klasickú komédiu spať k životu. Filmové charaktery Joe, Willie a Albert sa prvýkrát v živote vydajú na pokrivené chodníčky po tom, ako ich penzijný fond zruší podnik, kde dlhé roky pracovali. Niekedy veci nejdú podľa plánu. Ako napríklad ich plánovaný odchod do dôchodku. A tak sa v zúfalej snahe zaplatiť účty rozhodnú vykradnúť práve tú banku, ktorá ich pripravila o peniaze. Veď čo najhoršie sa môže stať.

„Ak nás chytia, dostaneme tri jedlá denne, posteľ a lepšiu zdravotnú starostlivosť.“

Aj keď to nie je ich najlepší film, Cane, Freeman a Arkin stvárnili svoje úlohy vierohodne. Chémia medzi hlavnými postavami pomáha predať dojem dlhoročných priateľov čeliacich výzve zvanej život. Uveríte im problémy, ktoré pred nimi stoja a drobné radosti, ktoré ich robia šťastnými.

Caine a Freeman dodávajú postavám dvoch starých pánov svieži nádych popretkávaný s ľahkým humorom. Na druhej strane Alan Arkin predstavuje typ starého mládenca, ktorý si rád sťažuje a prekára svojich dvoch spontánnych spoločníkov. Arkinov charakter je však vybalansovaný a dobre umiestnený ako protipól pováh svojich hereckých kolegov.

Nie je to trhák, ale pobaví

Absencia primitívnej komédie, napriek faktu, že ide o starších mužov pripravujúcich lúpež banky a snažiacich sa dať si svoje životy do poriadku, robí z filmu príjemné dobrodružstvo nabité akciou, nepokazené prehnanými a nereálnymi efektami. Aj keď sa dej zdá byť ľahko predpokladateľný, ponúkne vám niekoľko momentov, ktoré vás rozhodne prekvapia.

Napriek výbornému hereckému obsadeniu nemá film príliš hlbokú výpovednú hodnotu a nemožno ho zaradiť k „trhákom“. Jednoduchý dej je popretkávaný s vtipnými zápletkami a komentármi, ktoré treba vnímať s nadhľadom.  Vo veľkom štýle je ľahká komédia vhodná pre tínedžerov a dospelých, pri ktorej sa odreagujete a vypnete.

 

Foto: www.nytimes.com

Video: YouTube