Recenzia filmu Nebo nie je výmysel (Heaven is for Real)

Film s veľmi atraktívnym titulom pre diváka v slovenčine (ale aj v angličtine) mal premiéru plánovanú pred sviatkami dušičiek už nejaký ten rôčik. Aj napriek skepticizmu, ktorý panoval okolo výroby tohto titulu, si svoje miesto v povedomí publika udržal.

Film Nebo nie je výmysel alebo Nebo existuje je dráma natočená podľa rovnomennej knižnej predlohy od Todda Burpa a Lynn Vincent, ktorá sa stala bestsellerom umiestneným aj v rebríčku denníka New York Times ako najčítanejšia kresťanská kniha roku 2010. Za réžiu filmu je zodpovedný Randall Wallace.

V príbehu sa nám vyrozpráva život kňaza, otca rodiny Todda Burpa (Greg Kinnear) a jeho syna Coltona, ktorý tvrdí, že počas operácie zažil nebo. S detskou nevinnosťou sa rozpamätáva na udalosti a pocity, zažívajúc ich, keď bol kvôli neodhalenej akútnej apendicíde na pokraji smrti. Postupne v rozhovoroch s otcom popisuje udalosti a skutočnosti, ktoré sa udiali aj pred jeho narodením, čo prispieva k hodnovernosti jeho slov. To, čo Colton vypovedal svojim blízkym donúti jeho rodičov uvažovať nad svojou vierou.

Snímke vyčítame miesta, ktoré by mali byť zobrazené viac dôveryhodne, nie tak plytko a amatérsky, ako to v mnohých prípadoch bolo. Prekukli sme lacné efekty, ktoré vzhľadom na svoj vážny charakter obsahu filmu pôsobia ako gýč. Film si určite žiadal iné spracovanie nezvyčajných „nadpozemských“ zážitkov, ktoré mali v tomto titule poukázať na odvrátenú stranu tohto sveta.

Keďže je príbeh posadený do prostredia života kňaza a jeho rodiny, nevyhli sa tvorcovia filmu typickej „americkej“ rodinne idylke, ktorá avšak z písomnej predlohy takou skutočne aj mohla byť.

Chceme vyzdvihnúť zvládnutie hlavných úloh hercov Grega Kinneara a malého Connora Coruma, ktorí sa snažili otcovsko-synovský vzťah podať čo najvernejšie.

 

Foto: imdb.com