Lístky na vlaky sú v predaji, nekupujte si ich na poslednú chvíľu

Slovensko už o niekoľko dní zažije veľký nápor v doprave. Slováci sa budú prepravovať domov z každého kúta našej krajiny, preto je dobré na cestu myslieť vopred a zabezpečiť si cestovné lístky.

Väčšinu študentov najviac zaujímajú lístky na vlaky, ktorými možno cestovať bezplatne. Tie sú totiž v prípade rýchlikov, expresov, vlakov Euro-Night a Super City kapacitne obmedzené, takže na ich zabezpečenie treba myslieť už skôr. Ešte donedávna to však cez internet nebolo možné, pretože národný dopravca Železničná spoločnosť Slovensko prechádza od 10. decembra 2017 na nový prepravný poriadok a niektoré služby boli obmedzené. Teraz je už ale spustený aj online predaj lístkov, ktoré sa už tradične rýchlo míňajú.

V roku 2017 pripadne Štedrý deň na nedeľu, takže najväčší nápor na železniciach sa očakáva pred víkendom. V piatok sa väčšine vysokoškolákov oficiálne končí semester a poslednýkrát idú vtedy do školy aj študenti a žiaci stredných a základných škôl. Očakávať možno tiež nápor pracujúcich cestujúcich, ktorí budú mať počas víkendu voľno. Predpokladá sa, že najrušnejšie to na železničných staniciach bude vo štvrtok a v piatok popoludní a podvečer po skončení pracovnej doby a školského vyučovania u väčšiny Slovákov.

Železničná spoločnosť Slovensko, náš národný dopravca, zatiaľ neoznámila pridanie posilových spojov v sviatočnom vianočnom období v roku 2017, takže by ste s kúpou lístka skutočne nemali zaváhať. Ak chcete využiť možnosť bezplatného cestovania, mali by ste si lístky zabezpečiť s dostatočným predstihom. Po vyčerpaní kapacity bezplatných cestovných lístkov totiž za cestu zaplatíte ako pred rokom 2014, teda polovičnú cenu klasického lístka.

 

Foto: studentskeNoviny.sk