Na Obchodnej v Bratislave bude špeciálna policajná stanica

Obchodná ulica patrí medzi najintenzívnejšie nočné zóny v Bratislave. V posledných rokoch je však spájaná s negatívnymi spoločenskými prejavmi. Vedenie mesta pripravuje komplexný súbor opatrení, ktorý má okrem represívnej práce polície zahŕňať aj koordinovanú spoluprácu medzi prevádzkovateľmi podnikov, obyvateľmi, či terénnymi pracovníkmi. 

Vedenie Bratislavy si uvedomuje, že trvalá prítomnosť policajných zložiek na Obchodnej ulici je dôležitá. Preto už v marci predĺžilo počas piatkov a sobôt čas, kedy sú na Obchodnej ulici prítomné hliadky mestskej polície. Aktuálne tento sa čas ešte viac predlžuje a hliadky sa posilňujú aj o psovoda.  

Magistrát chce zároveň na ulici zriadiť stanicu mestskej polície, ktorá trvalo zvýši prítomnosť bezpečnostných zložiek na tomto mieste. Vhodný priestor našli, no následne potrebovali riešiť vrátenie tohto priestoru, keďže išlo o majetok mesta zverený bratislavskej mestskej časti Staré Mesto. To sa magistrátu podarilo a medzičasom už začal s búracími prácami a rekonštrukciou. Prechádza aj administratívnymi procesmi schvaľovania na stavebnom úrade mestskej časti a Krajskom pamiatkarskom úrade.

Zriadením tejto novej stanice zavádza Bratislava celkom nový model fungovania mestskej polície, ktorý, nielen v našom hlavnom meste, ale ani na Slovensku, nemá obdobu. Na tomto novom pracovisku budú môcť občania podávať podnety na rušenie verejného poriadku, sťažnosti a žiadosti o informácie, v prípade núdze tu nájdu bezpečný priestor.

Súčasne bude na stanici pôsobiť tím špeciálnej zásahovej jednotky – zložený z vytipovaných kandidátov z radov mestských policajtov s najlepšími predpokladmi na pôsobenie v ohrozených lokalitách. Tí v nasledujúcich týždňoch prejdú výcvikom, ktorý sa zameria na špeciálne zručnosti aj špecifické vedomosti o pôsobení v takýchto lokalitách. Zásahová jednotka bude pripravená na okamžitú akciu. Poloha nového pracoviska umožňuje rýchly a operatívny zásah hliadok pri narušení verejného poriadku, ako aj bežný výkon služby.

Okrem zriadenia novej policajnej stanice magistrát pracuje aj na rozšírení kamerového systému na Obchodnej ulici.

 

Foto: Magistrát BA